ELECCIONS 25-N
Política 04/10/2012

La cimera entre ERC, SI, RCat i DC per negociar una coalició acaba sense acord

Factors com les llistes electorals, el programa o la campanya electoral han impossibilitat l'acord; tot i que SI, contradient-se amb les altres tres formacions, acusa ERC del trencament

Roger Tugas
3 min
Cimera independentista entre ERC, SI, Dcat i Rcat al Parlament / ACN

BarcelonaLa reunió entre ERC, SI, RCat i DC per explorar la possibilitat d'una coalició independentista, que s'ha allargat més de sis hores en dos torns, ha acabat sense cap acord. Així ho han anunciat els quatre partits aquest dijous al vespre en un comunicat en què culpaven "el poc temps i la complexitat que comporta un procés d'aquestes característiques" del fracàs de les negociacions, tot i que s'han emplaçat a treballar conjuntament durant la propera legislatura en una taula de partits sobiranistes oberta a altres forces. Un missatge de cordialitat que han respectat ERC, RCat i DC en les seves intervencions posteriors a la reunió, tot i que SI, per boca d'Uriel Bertran, ha carregat contra els republicans, a qui ha acusat de tancar-se a una coalició –un extrem que els altres tres partits presents a la cimera neguen–. Els punts de desacord que han encallat les converses han estat la confecció de llistes, la forma de realitzar la campanya i l'articulació parlamentària posterior, entre d'altres. Tot i no ser possible l'acord a quatre, els partits participants no s'han tancat a pactar coalicions que n'incloguin alguns d'ells.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cimera s'havia suspès aquest dijous a les 16 h després que apareguessin diferències entre els partits, i s'havia tornat a reprendre a les 18.30 a la seu del Ciemen per mirar de llimar els desacords, després d'haver deixat temps a les diverses formacions per consultar les respectives direccions. "Ha estat una jornada intensa", ha explicat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a la porta de la sala del Parlament on ha tingut lloc la reunió del matí. "Hem repassat tot el que afecta a la coalició: el programa, l'estructura, la forma jurídica, el punt de partida de cada partit i les llistes electorals", ha narrat, i ha afegit que en cada qüestió han sorgit "petites discrepàncies" que calia consultar amb les respectives cúpules. Tot i això, el portaveu de RCat, Ignasi Planas, ha concretat que un dels problemes principals rau en els llocs a les llistes que haurien d'ocupar principalment ERC i SI, una informació que confirmen altres fonts coneixedores de les negociacions. Ni SI ni DC han fet declaracions un cop acabada la reunió del matí.

La cimera ha començat amb sorpreses

La cimera de partits independentistes que ha convocat ERC al Parlament ha començat a les 12.15 h. Tres representants de cada partit s'han reunit per debatre sobre la possibilitat de tancar una coalició independentista que, ara per ara, sembla complicada. Només SI ha portat el gruix de la seva direcció, que coincideix amb els diputats: Uriel Bertran, Alfons López Tena i Toni Strubell. Per part d'ERC, no hi ha el president, Oriol Junqueras, però sí que hi són la secretària general, Marta Rovira; el número tres, Lluís Salvadó, i Cesc Iglesias. Reagrupament tampoc hi ha enviat el president, Joan Carretero, però sí el portaveu, Ignasi Planas, i dos membres de la direcció, Xavier Serraïma i David Vinyals. Hi falta també el líder de Democràcia Catalana, Joan Laporta, però sí que hi han assistit Lluís Mosella, Cèsar Martínez Fontana i Jordi Finestres. La CUP, que havia estat igualment convidada, va declinar ser a la trobada al·legant que el seu era un projecte propi de transformació social.

Poques hores abans que tingués lloc la cimera de partits independentistes, de fet, Reagrupament ha confirmat que també hi assistiria. RCat ja va anunciar dissabte que apostava per una candidatura àmplia que liderés Artur Mas, i fins a l'últim moment no ha donat a conèixer la seva voluntat de participar en la trobada independentista, malgrat que dilluns CiU ja va deixar clar que no participaria en cap candidatura que unís partits més enllà dels que aglutina la federació entre CDC i Unió. Així, Reagrupament és a la reunió al Parlament "amb voluntat constructiva i generosa", tot i que sense el seu líder, Joan Carretero.

La trobada, però, ha començat en un ambient enrarit. A més de les discrepàncies personals i els problemes filtrats els darrers dies, ha esclatat una bomba a última hora que ha tensat la corda. Així, des de SI s'hauria intentat vetar la presència de Laporta −que va encapçalar la seva llista el 2010 però va abandonar el subgrup per poder-se presentar amb ERC i RCat a les municipals de Barcelona−, el qual considerarien un "traïdor". Els solidaris haurien reclamat que, si hi assistia el partit de Laporta, ells haurien de portar representants de les set formacions coalitzades en SI. Des de Solidaritat, però, defensen que això era només una proposta i que, un cop vist que ERC no ho veia clar, ho han acceptat i no veten ningú. En tot cas, aquest no és el millor pròleg per a un acord ampli.

stats