Política 14/12/2016

ERC fa marxa enrere i votarà a favor de la proposta d'Homs d'una comissió del procés al Congrés

Puigdemont va trucar ahir a Junqueras per reclamar unitat d'acció independentista al Congrés

Mariona Ferrer I Fornells / Aleix Moldes / Gerard Pruna
3 min
Gabriel Rufián i Joan Tardà aquest dimarts al migdia amb Francesc Homs / ARA

MadridERC ha fet marxa enrere i, finalment, votarà a favor de la proposta del PDECat al Congrés de crear un grup de treball que, incloent el referèndum, resolgui políticament el plet català. Els republicans havien anunciat que no hi donarien suport perquè una ponència al Congrés "no aporta res", ja que defensen que els debats i les negociacions han de ser bilaterals entre la Generalitat i el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, el grup liderat per Gabriel Rufián ha rectificat i, prioritzant la unitat independentista, han anunciat a través de Twitter que finalment hi donaran suport.

Amb tot, els republicans segueixen pensant el mateix. Segons defensa el portaveu al Congrés, Joan Tardà, continuen considerant que les negociacions per fer el referèndum haurien de ser bilaterals. A pesar del canvi del sentit del vot d'ERC, la proposta del grup de Francesc Homs té poques possibilitats de ser aprovada, perquè el PP, PSOE i Ciutadans han fet esmenes que en canvien el contingut, rebutjant el referèndum. Només el PNB i Units Podem hi donaran suport. Tot i que el debat ha estat aquest dimecres al Congrés, la moció no es votarà fins demà, dijous. Homs ha rebutjat les esmenes presentades.

El canvi de criteri arriba enmig d'una crisi d'unitat independentista, després que la CUP hagi demanat amb contundència la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, perquè els Mossos van obrir d'ofici una investigació sobre la crema de fotografies del rei. Amb aquesta rectificació, ERC evita una nova mostra de divergències entre el bloc independentista.

Pressió a última hora per canviar de criteri

La decisió per canviar el sentit de la votació a Esquerra ha arribat des de Barcelona. Els diputats republicans al Congrés es refermaven encara aquesta matinada en l'abstenció per "coherència". Segons fonts dels dos partits, el detonant hauria estat una trucada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al vicepresident Oriol Junqueras. A Puigdemont li agradava que hi hagués divisió de l'independentisme a Madrid amb una votació que volia deixar en evidència que a la capital espanyola no volen dialogar.

La diputada d'ERC, Esther Capella, ha defensat a l'ARA que per davant de tot passa "la unitat fèrria amb el que és important a Catalunya" i l'objectiu és que "ningú qüestioni a Madrid que hi ha unitat d'acció i que tenim un mandat explícit". Ara bé, alerta al PDECat que no continuï "mantenint-se en en la zona de confort" d'intentar l'entesa amb l'Estat esperant una "Loteria de Nadal" que no arribarà mai. "La relació govern a govern no és una comissió que hem de potinejar amb gent al Congrés a qui li importa un 'pito' el que passa a Catalunya", ha afegit.

Homs nega haver pressionat ERC

Al seu torn, el portaveu PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha assenyalat a l'ARA que votacions com aquestes han de servir per "desmuntar l'operació Catalunya" i continuar fent "pedagogia que la política espanyola no vol votar". En aquest sentit, ha recordat que ha enviat la moció a totes les ambaixades de Madrid perquè siguin conscients dels no-continuats del govern espanyol. Homs ha negat que estigués enfadat amb Esquerra per voler abstenir-se, però que l'important és que després del que pot "semblar una tragèdia grega sempre acaba havent-hi unitat". Ha negat també que hagués pressionat Esquerra.

Durant el debat a l'hemicicle, tant la cap de files del PSC al Congrés, Meritxell Batet, com la diputada del PP català Alícia Sánchez Camacho han volgut posar el dit a la llaga en les diferències entre ERC i el PDECat en aquest tema, però sense fer-ne massa sang. Batet ha preguntat a Homs "si li sembla respectuós plantejar un tema perquè es debati al Congrés que ja tenen previst resoldre el 23 de desembre a Catalunya en la cimera del referèndum".

Sánchez Camacho ha demanat a Homs que "deixi de ser previsible" i "dialogui" perquè "sinó demostrarà que el seu mite independentista es desmunta a poc a poc". El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, s'ha preguntat per què Homs vol crear un nou "fòrum de diàleg" al congrés quan Puigdemont ja ha anunciat que renuncia a assistir als "fòrums existents com la conferència de presidents".

stats