Ernest Maragall: 22 anys presidint meses d'edat

L'any 1999 ja va ser el regidor més veterà de l'Ajuntament de Barcelona

2 min
Ernest Maragall presideix la mesa d'edat de la XIII legislatura

BarcelonaLa mesa del Parlament ha canviat completament la seva fesomia escollint aquest divendres set persones diferents a les de l'anterior legislatura. Totes set són, a més, noves en el càrrec, així que l'única cara repetida en la sessió constitutiva del Parlament ha estat la del president de la mesa d'edat. Ernest Maragall (Barcelona, 5 de gener del 1943) és, amb 78 anys, novament el diputat més veterà dels 135 que formen la cambra. Al seu costat, s'han assegut a la mesa provisional Alberto Tarradas (Vox) i David González (PSC), 54 i 52 anys més joves respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trajectòria política de l'actual líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona es remunta als inicis de la democràcia, de la mà del seu germà Pasqual. Aleshores superava la trentena però no va ocupar un càrrec electe fins al 1995. Quatre anys més tard, Maragall va debutar en la mesa d'edat del consistori de la capital catalana. Amb 56 anys va ser el regidor més gran d'aquell mandat. Vint-i-dos anys després encara segueix en política. Aquest divendres ha tornat a repetir que la causa és el moment "excepcional" que viu el país i ha reconegut que en circumstàncies normals ell ja no seria a les institucions.

Com ja va fer el 2018, quan ja va presidir la mesa d'edat del Parlament amb 75 anys, el seu discurs ha estat reivindicatiu. Ha parlat de la necessitat urgent de formar govern i de promoure "un canvi profund de les relacions amb l'Estat", de la solidaritat amb els presos polítics, els exiliats i els membres de la mesa represaliats i també de l'objectiu de combatre l'extrema dreta, que, per primera vegada, ha accedit al Parlament. Ara fa tres anys encara va ser més dur quan va subratllar que "l'Estat no sap guanyar, sap humiliar i castigar".

Després de l'Ajuntament de Barcelona, va passar pels dos governs tripartits i va arribar al Parlament l'any 2010. Aleshores, unes setmanes abans de fer els 68, no va presidir la mesa d'edat perquè Francesc Bragulat era sis mesos més gran que ell. No va repetir de diputat el 2012, en què hauria impedit que Dolors Montserrat s'hagués convertit en la presidenta del Parlament per unes hores. El 2014 va fer les maletes, ja amb ERC un cop va abandonar el PSC, rumb al Parlament Europeu. Allà, en la sessió constitutiva no es guarda cap paper per al diputat de més edat. En tot cas, l'eurodiputat grec Manolis Glezos, amb 92 anys, l'hauria superat àmpliament.

Maragall va tornar a l'Ajuntament en les eleccions del 2019, en què va aconseguir imposar-se en vots a Ada Colau, tot i que va acabar perdent l'alcaldia. Amb 76 anys sí que era la persona designada per presidir la mesa d'edat en la constitució del consistori, però aleshores, per primera vegada a la seva vida, ell era el candidat. Així que va ser substituït en aquesta tasca per Celestino Corbacho, sis anys més jove. Maragall camina cap a la novena dècada de la seva vida sense intencions de deixar la política. Fins i tot hi ha veus insistents que apunten que li agradaria repetir com a cap de llista en les municipals del 2023.

stats