JxCat fulmina Cuevillas de la mesa del Parlament i proposarà Aurora Madaula per substituir-lo

L'advocat va afirmar divendres que no era partidari de tramitar resolucions simbòliques que comportin inhabilitacions: "La immolació s'ha de fer si té eficàcia"

5 min
Laura Borras i Jaume Alonso Cuevillas

JxCat ha fulminat Jaume Alonso-Cuevillas de la mesa del Parlament i proposarà Aurora Madaula com a nova secretària segona en substitució de l'advocat. Cuevillas va posar el seu càrrec a disposició de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, ahir a la nit i finalment la proposta ha sigut valorada pel secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, el president del partit, Carles Puigdemont, i la mateixa Borràs. També han decidit qui volen que ocupi el càrrec de Cuevillas: Aurora Madaula, diputada de Junts, una aposta de Borràs, segons fonts de la formació. Aquestes decisions encara han de ser aprovades per l'executiva del partit i Madaula s'haurà de sotmetre a una votació a la cambra per ser escollida, i per a la seva elecció seran claus els vots d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cessament de Cuevillas és una conseqüència directa de les declaracions que l'advocat va fer divendres en una entrevista a VilaWeb. Va afirmar que no era partidari de tramitar propostes de resolució simbòliques com les que el Parlament va aprovar sobre el rei i l'autodeterminació i que han comportat que els membres independentistes de la mesa encapçalada per Roger Torrent ara estiguin en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Cuevillas, jurista de professió, va afirmar que tramitar-les davant el risc de ser inhabilitats no era una "confrontació intel·ligent", sinó tot al contrari: "És intentar resistir d’una manera testosterònica, com un legionari que veu que disparen però va amb el pit descobert". "Què és més eficaç per desgastar l'estat espanyol? Denunciar això o deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una bestiesa?", va plantejar.

Segons apunten fonts de Junts, ha sigut el mateix Cuevillas qui després de veure la polèmica que s'havia generat va posar el càrrec a disposició del partit. La cúpula de JxCat, que ja estava molesta per les declaracions, ha decidit apartar-lo de la mesa perquè, segons afirmen veus del partit, ells defensen la sobirania del Parlament per davant de tot i no poden contradir les seves intencions o tenir-hi persones que posen en dubte els seus plantejaments. L'aspiració de Junts, i així ho va verbalitzar Borràs el dia que va ser nomenada presidenta, és frenar totes "les ingerències externes" i acceptar les proposicions, encara que hi hagi un risc d'inhabilitació al darrere si així es preserva la sobirania de la cambra i la llibertat d'expressió dels diputats.

Cuevillas ha sigut apartat tot i que a la mateixa carta on posava el càrrec a disposició, i que ha publicat al seu compte de Twitter, s'ha retractat en part de les seves paraules assegurant que va ser "imprudent" fer servir la paraula bestieses. En aquest sentit, ha reiterat que ell no ha renunciat ni ho farà "mai" a defensar "els drets fonamentals de la ciutadania ni els principis democràtics". Però precisa que "com a advocat amb mentalitat estratègica" és partidari "d'afrontar estratègicament cada batalla" i que a vegades "pot ser més convenient desobeir, i assumir-ne les conseqüències, o evitar el xoc suïcida i intentar treure profit de l'actitud antidemocràtica i demofòbica dels òrgans de l'Estat". "Davant de cada embat, actuar de la forma que més afavoreixi el nostre objectiu final", ha afegit. Cuevillas defensa, per exemple, que el risc d'inhabilitació vingui després d'una decisió que ha comportat "algun benefici polític", com "investir un president malgrat la prohibició del TC" –cosa que no va fer Roger Torrent amb la investidura de Carles Puigdemont–. Al final de la carta, l'advocat posa el seu càrrec a disposició de Borràs. Cuevillas no haurà estat ni un mes a la mesa del Parlament.

La mateixa Laura Borràs ha anunciat la substitució a la mesa en un missatge al seu compte de Twitter on afirma que continuaran "treballant, junts, per preservar el Parlament i el dret a la participació política de la ciutadania", unes intencions amb les quals precisament Cuevillas va ser crític. Tot i això, l'advocat ha respost a la publicació de Borràs desitjant "sort i encerts" tant a la presidenta com a la candidata a ocupar el seu càrrec, Aurora Madaula.

Les declaracions de Cuevillas xocaven frontalment amb les aspiracions de Borràs. La presidenta de la cambra va veure així com el seu màxim aliat a la mesa –va ser la persona de Junts que ella va escollir per acompanyar-la a la mesa– tirava una galleda d'aigua freda al que ella havia promès. Però Borràs no va reaccionar a aquestes declaracions. En canvi, sí que van ser criticades per l'exvicepresident primer de la mesa, Josep Costa, membre també de JxCat. En una publicació al seu compte de Twitter, va apuntar que defensar la sobirania de la cambra no era "cap bestiesa". "Si algú no pot o no vol assumir aquest risc, no hauria de ser a la mesa", va afirmar en referència a Cuevillas.

Abstenció en el vot de Lluís Puig

A part de les declaracions, Cuevillas ja es va desmarcar de la posició del partit uns dies abans. Davant la primera decisió important que havia de prendre l'òrgan rector del Parlament, permetre o no que el diputat exiliat de JxCat Lluís Puig delegués el seu vot, Cuevillas s'hi va abstenir. Ho va argumentar pel fet de ser advocat de Puig, cosa que podia provocar que els tribunals impugnessin la votació. Uns arguments que va reiterar en l'entrevista a VilaWeb, afirmant que "un dels lletrats del Parlament" el va advertir que formar part de la defensa de l'exconseller podria ser un element de "contaminació del vot" i, per tant, "un element addicional d’impugnació de la decisió". "No és que m’abstingués, és que no vaig participar en la votació. És una abstenció en el sentit tècnic jurídic i administratiu", va afirmar llavors. Però les justificacions no li van estalviar les crítiques d'altres forces independentistes. El secretari quart de la mesa i membre d'ERC, Ruben Wagensberg, li va retreure llavors que "per tornar a teixir confiances i acords" s'havia de compartir amb els altres càrrecs independentistes de la mesa el sentit del vot.

Finalment, la majoria independentista a la mesa va ser suficient per admetre el vot de Puig, però la història encara no ha acabat aquí: diverses formacions, com Cs i Vox, portaran al Constitucional aquesta decisió. I Cuevillas també va ser polèmic en aquest sentit. Va assegurar que si el TC invalidava el seu vot , l'exconseller no podrà votar encara que la mesa mantingui la seva decisió. "Si els tribunals diuen que el vot del conseller Puig no val, no tindrem capacitat de fer res. I a la pròxima votació el vot de Lluís Puig no es podrà comptar", va afirmar.

Nova votació a la mesa: els comuns proposaran Lucas Ferro

L'aposta per substituir Cuevillas és Aurora Madaula, diputada de Junts i membre de la direcció del Consell per la República. Malgrat que, segons apunten fonts del partit, ha sigut una opció personal de Borràs, com que forma part de la cúpula de l'ens amb seu a Waterloo també és pròxima a Puigdemont. Però Madaula encara no té assegurat un lloc a la mesa perquè s'haurà de tornar a votar per la segona secretaria. Cada partit, doncs, podrà proposar un candidat i acabarà sent escollit el que rebi més suport.

I a Madaula ja li he sortit competència: els comuns proposaran el diputat Lucas Ferro per ser secretari segon de la cambra, segons ha avançat Europa Press i ha confirmat l'ARA. Els comuns també insten ERC a buscar l'entesa aquesta vegada -abans de la constitució de la cambra van intentar acordar un lloc a la mesa, però no va ser possible-, i esmenar l'error d'haver donat "massa espai a Junts". ERC, doncs, hi juga un paper clau, perquè sense els republicans Junts no té assegurada la victòria en la votació: si el PSC dóna suport al candidat d'En Comú Podem, els seus vots ja superen els de Junts. També serà important el rol de la CUP, ja que els antisistema s'haurien de votar a ells mateixos o emetre un vot nul per assegurar la majoria de Junts. S'haurà de veure, doncs, com es posicionen els partits independentistes després de dues investidures fallides de Pere Aragonès per l'abstenció de Junts.

stats