Borràs es compromet a defensar la sobirania del Parlament davant de totes les "ingerències" externes

Assegura que reprendrà la tasca allà on la va deixar Forcadell i evita les referències al mandat de Torrent

7 min
Laura Borràs ja al seu lloc com a nova presidenta del Parlament a l'hemicicle

BarcelonaLaura Borràs ja és la setzena presidenta del Parlament de Catalunya i el seu discurs inicial ha sigut tota una declaració d'intencions sobre com vol pilotar la nova legislatura. La candidata de Junts per Catalunya agafa la batuta de la cambra comprometent-se a defensar la sobirania del Parlament de tota "ingerència externa", ja sigui dels tribunals o del poder executiu –ha dit–. A parer seu, el resultat de les eleccions del 14 de febrer dona un "mandat" per la independència, després de superar el 50% dels sufragis, i per "plantar cara" a la repressió", de manera que ha promès que el proper mandat representarà un "punt d'inflexió" per a l'objectiu de la República Catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borràs agafa el relleu de Roger Torrent (ERC), però no l'ha mencionat en cap moment del seu discurs. Al contrari: ha passat de puntetes pel seu mandat i s'ha conjurat per "recuperar la dignitat de la cambra" i reprendre la tasca allà on la va deixar, ha dit, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, actualment complint condemna per l'1-O. "Prometo defensar el mandat electoral del 14 de febrer", ha assegurat Borràs, que ha afegit que "l'únic límit" que tindrà la cambra catalana són les "aspiracions del poble de Catalunya" representades pels diputats.

"Queda en evidència qui no ha volgut anomenar els seus antecessors", ha dit posteriorment la secretària general d'ERC, Marta Vilalta, que ha assegurat que "la dignitat no ha marxat mai del Parlament". Els republicans, els únics que han votat Borràs a més dels diputats de Junts, han desitjat "sort i encerts" a la nova presidenta.

Laura Borràs durant el seu discurs com a nova presidenta de la cambra catalana.

La nova presidenta ha estat escollida amb el suport dels diputats de Junts i Esquerra, en la segona volta de la votació perquè no ha aconseguit la majoria absoluta. La CUP ha optat per no donar-li suport, tot i que ha cedit un vot al diputat de JxCat Lluís Puig, exiliat a Bèlgica, "per solidaritat antirepressiva", ja que la mesa d'edat no ha permès que votés a distància. Borràs és la segona presidenta de la història escollida en segona volta. El primer, fa tot just tres anys, va ser Roger Torrent, tot i que aleshores la CUP sí que li va donar suport i si va haver d'arribar a una segona votació va ser perquè 5 diputats a l'exili no van poder votar.

El de Borràs ha sigut el primer càrrec escollit en aquesta jornada per elegir la nova mesa de la cambra i després l'han seguit Anna Caula (ERC) com a vicepresidenta primera i Eva Granados (PSC) com a vicepresidenta segona. Seguidament s'ha procedit a la votació per les secretaries, que han aconseguit Ferran Pedret (PSC), Jaume Alonso Cuevillas (JxCat), Ruben Wagensberg (ERC) i Pau Juvillà (CUP). Es tracta d'una mesa amb la majoria de membres independentistes, ja que sumen cinc de set.

La nova mesa constituïda, a l'hemicicle.

Per a la presidenta de la cambra això s'ha de traduir en una mesa que permeti "parlar de tot" a l'hemicicle, també d'allò –ha dit– sobre el qual l'estat espanyol no vol dialogar. Ha fet al·lusió així als debats sobre l'autodeterminació i l'amnistia que el Tribunal Constitucional fa temps que intenta vetar a la cambra, assegurant que ella, com a presidenta, promourà l'admissió a tràmit de totes les iniciatives parlamentàries. Una voluntat de seguir amb el Procés que ha provocat que els diputats de Ciutadans (6) hagin abandonat l'auditori com a senyal de protesta.

La candidata de JxCat a les eleccions també ha fet esment a la seva decisió personal d'optar a la presidència del Parlament, després de meditar fer el salt a Govern. Ha admès que entrar a l'executiu hauria sigut "un honor immens" i una "posició més confortable", però ha assegurat que no va deixar la seva vida professional i acadèmica per a això. "He arribat a la conclusió que aquesta cambra ha de tenir un paper clau en el desplegament del futur polític del país", ha dit en al·lusió al rumb independentista, malgrat que encara no hi ha un acord del tot tancat amb Esquerra i la CUP. De fet, aquest mateix divendres en una entrevista a El Punt Avui, el líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha advertit que no es pot donar per fet que hi acabi havent acord de govern. Puigdemont i Borràs han conversat per videoconferència un cop ella ha sigut escollida presidenta i just després que hagués rebut l'escalf en persona de l'expresident del Govern Quim Torra.

Laura Borràs serà la tercera dona que liderarà la segona institució del país, succeint Núria de Gispert (CiU) i Carme Forcadell (ERC). L'acord sobre la mesa, però, no fa ni 24 hores que ha arribat, després de setmanes intenses de reunions bilaterals i a tres bandes. L'independentisme només ha superat la primera prova de foc de la legislatura i ha cremat algunes naus pel camí: des de la CUP són crítics amb el resultat de les negociacions. Ara tocarà centrar-se en la investidura de Pere Aragonès i la formació del Govern, amb els comuns exclosos de l'equació. I els cupaires, que ara sí que són imprescindibles en la votació, volen més concrecions pel que fa al full de ruta del Procés i al pla de xoc social per tenir el seu suport.

"Implacable" contra l'extrema dreta i el masclisme

Un altre dels elements del discurs de Borràs ha sigut el compromís de combatre l'extrema dreta. Ha dit que seria respectuosa amb la diversitat i la discrepància dels grups expressada a la cambra catalana, però ha promès ser "implacable" contra els discursos xenòfobs i masclistes. "El que no té cabuda en una democràcia ni en un Parlament són la xenofòbia i el racisme, el masclisme i qualsevol mena d'opressió personal o nacional", ha expressat.

Les paraules de Borràs anaven directament adreçades als onze diputats de Vox, que per primera vegada han trepitjat el Parlament de Catalunya. No ha sigut l'única que s'hi ha referit, ja que també ha fet esment del combat a l'extrema dreta el diputat d'ERC Ernest Maragall, que amb 78 anys ha tornat a presidir la mesa d'edat per constituir la cambra. Ha assegurat que el Parlament ha de comptar amb "totes les persones que integren el país" per abordar la situació actual, però també ha dit que és una "obligació democràtica" lluitar contra l'extrema dreta.

Els diputats de Vox entrant al Parlament.

La mesa d'edat no ha permès votar a Lluís Puig

Maragall ha presidit la mesa d'edat, com diu el reglament, amb els dos diputats més joves: l'han acompanyat el diputat de Vox Alberto Tarrades –de 24 anys– i el socialista David González –de 26–. La mesa d'edat té la funció de regir la primera sessió de la nova legislatura fins a l'elecció de la nova presidència, però aquest cop ha hagut de prendre una decisió transcendent: decidir si permetia o no la delegació de vot de Lluís Puig, diputat exiliat de Junts per Catalunya. Els diputats del PSC i Vox s'han imposat per majoria a Maragall i li han revocat aquesta possibilitat. Una decisió que Laura Borràs ja s'ha compromès a revertir en el primer ple d'aquesta XIII legislatura. De fet, ara fa tres anys, també amb Maragall al capdavant, tampoc es va permetre votar als cinc diputats exiliats que hi havia aleshores.

No ha sigut l'únic canvi que ha dit que faria la nova presidenta de la cambra. Després d'una legislatura en què Junts ha insistit sense èxit en introduir reformes telemàtiques al Parlament –sobretot la investidura a distància des que va ser candidat fallit Carles Puigdemont i també arran de la pandèmia–, ara Borràs s'ha compromès a impulsar-ho. Ha afirmat que l'actualitzaria amb les noves tecnologies del "segle XXI", però no ha concretat en què es traduirà aquest propòsit. Una de les opcions és que s'intenti adaptar el reglament als mitjans electrònics (durant el coronavirus ja s'han utilitzat, però sense cap actualització normativa).

Imatge dels 135 diputats a l'auditori del Parlament en la sessió constitutiva.

Imatges emotives en la rebuda a Serret

Si alguna cosa ha diferenciat la constitució del nou Parlament de l'anterior són les imatges d'emotivitat fora de la cambra. Els diputats independentistes han rebut amb aplaudiments i abraçades la diputada d'Esquerra Meritxell Serret, que aquest dijous es va presentar davant del Tribunal Suprem després de tres anys a l'exili, quan ha arribat al Parc de la Ciutadella abans de començar la sessió. Ha rebut l'escalf del vicepresident, Pere Aragonès; de Laura Borràs com a futura presidenta de la cambra, i també de la cap de files de la CUP, Dolors Sabater. Ara bé, la imatge del moment se l'ha emportat la seva abraçada amb l'expresidenta Carme Forcadell, a qui feia tres anys que no veia en persona. Forcadell, com Torra i altres personalitats, han vist la sessió en una sala adjacent a l'Auditori del Parlament.

Meritxell Serret retrobant-se amb Carme Forcadell tres anys després

Una legislatura que anuncia més tensió

Els diputats de Cs han abandonat l'Auditori quan ha començat el discurs de Borràs, constatant que les tibantors entre blocs continuaran en aquesta legislatura. El líder del PSC, Salvador Illa, ha titllat el discurs de Borràs de "decebedor": "Apunta a una cronificació de la situació". Per la seva banda, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha criticat "la hipoteca d'ERC amb JxCat" per haver "apostat" per pactar amb la llista de Borràs en lloc de buscar altres majories amb els comuns i els socialistes.

També el PP, Cs i Vox han carregat contra la nova presidenta del Parlament. El diputat del PP Alejandro Fernández ha titllat el seu discurs de "sectari", i des de Cs Carlos Carrizosa ha lamentat que "continuï el menyspreu a la majoria de catalans, les institucions i la nostra democràcia". Per la seva banda, el líder de Vox, Ignacio Garriga, ha acusat Borràs de començar la legislatura "esperonant l'odi i la divisió", amb "clares crides a subvertir l'ordre constitucional".

També s'ha deixat entreveure una competència entre Vox i Cs. Carrizosa ha acusat l'extrema dreta d'haver "brillat per la seva inutilitat" en no haver-se sumat a un acord per votar un candidat unionista amb el consens d'altres grups a la secretaria de la mesa. Garriga li ha respost que Vox no ha vingut "a repartir-se el pastís" sinó a "canviar la política". "A Vox li tocava el quart lloc de la mesa, han sigut altres partits els que no han volgut donar suport al nostre candidat –ha subratllat abans de sentenciar–: Que s'oblidin a repartir-se els botins amb nosaltres".

stats