Política 13/04/2016

El PP suspèn de militància l'alcalde de Granada, detingut per corrupció urbanística

Ciutadans trenca la relació amb els populars al consistori i promou una moció de censura a l'alcalde. El PSOE en demana la dimissió

Ara
2 min
La policia nacional a la porta de l'Ajuntament de Granada

BarcelonaMés males notícies per al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. La unitat contra la delinqüència econòmica i fiscal de la policia (UDEF) escorcolla des d'aquest matí l'Ajuntament de Granada –governat pel PP– en una operació contra la corrupció urbanística.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el marc de l'operació s'ha detingut l'alcalde del municipi, José Torres Hurtado, i la regidora d'Urbanisme, Isabel Nieto, a més de diversos empresaris. Durant el dia està previst que s'inspeccionin també alguns domicilis i empreses de la ciutat en el marc d'una operació que, segons Europa Press, preveu saldar-se amb una dotzena de detencions. Torres Hurtado ha sigut posat en llibertat amb càrrecs passades les 14 hores, i ara està a l'espera que el jutge el cridi a declarar en qualitat d'investigat. El PP ha suspès de militància Nieto i Hurtado, que es resisteix a plegar. El PP andalús ha reclamat a l'alcalde que deixi el càrrec.

L'operació, dirigida pel jutjat número dos de Granada i la Fiscalia de Medi Ambient, suposa un nou maldecap per a Mariano Rajoy en el seu camí per intentar retenir la presidència del govern espanyol, i se suma a altres episodis com la situació del PP a València o l'aparició del ministre Indústria, José Manuel Soria, en els 'papers de Panamà'.

Les detencions, informa Europa Press, estan relacionades amb la investigació del cas Serrallo, que analitza una operació urbanística que va permetre la construcció en una zona verda d'una discoteca amb sala de festes i pista de patinatge amb bar.

Ciutadans promou una moció de censura a l'alcalde

Les detencions a l'Ajuntament de Granada ja han generat les primeres reaccions polítiques. Ciutadans, que fins fa uns mesos garantia l'estabilitat al govern del PP, ha donat per trencada "tota relació" amb els populars a l'Ajuntament i s'ha mostrat disposat a impulsar una moció de censura, "atesa la gravetat de la situació". "Tallem tota relació amb el PP i intentarem afavorir una nova realitat a l'Ajuntament per sanejar-lo", ha afirmat el portaveu de C's al municipi, Luis Salvador.

El PSOE, per la seva banda, ja ha demanat la dimissió "immediata" de l'alcalde, però no s'ha pronunciat sobre l'impuls d'un canvi polític al consistori. Els socialistes no han concretat si iniciaran contactes amb C's per promoure la moció de censura: "En aquests moments estem coneixent les informacions que arriben dels mitjans [...]. No s'ha plantejat".

El PP actuarà "amb contundència" si es confirmen les irregularitats

El diputat del PP per Granada i portaveu adjunt dels populars al Congrés, Carlos Rojas, ha assegurat que el seu partit actuarà amb "contundència" contra l'alcalde de Granada si es confirma la gravetat de les acusacions que se li fan. Rojas, que ha admès la preocupació del PP pel cas, ha criticat la reacció de PSOE i Ciutadans, que ja han demanat la dimissió del regidor.

stats