Política29/01/2013

Rajoy ressuscita l'Espanya plural

El president espanyol alerta contra aquells que "volen reduir la nació a allò castellà"

Agències

Barcelona"Qui vulgui reduir la nació a allò castellà hauria d'admirar la pluralitat i la riquesa de les aportacions artístiques de les diferents corones que conformaven la monarquia hispànica". L'autor de la frase és el president espanyol, Mariano Rajoy. L'ha pronunciat durant la seva primera visita oficial al Museu del Prado, en una intervenció que ha estat destacada amb èmfasi per la premsa conservadora de Madrid, alguns dels títols de la qual han obert amb el tema les seves respectives edicions digitals.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anys després que Zapatero reivindiqués la idea de l'Espanya plural, el concepte ha renascut aquest dimarts de la mà de l'actual cap de l'executiu central, Mariano Rajoy. Ho ha fet amb un to que segueix la línia del pensament del PP sobre què és Espanya: una nació nascuda d'un "passat comú". No hi ha, per tant, res d'estrany en les seves paraules. Però en l'actual context, marcat pel debat sobiranista a Catalunya, que el president espanyol parli de "pluralitat" posa en alerta una part dels mitjans de comunicació espanyols. Que, a més, Rajoy hagi instat a no "reduir la nació a allò castellà", afegeix més llenya al foc, encara que el discurs tingui un rerefons purament cultural.

Cargando
No hay anuncios

Potser pensant en com rebria la premsa conservadora les seves paraules, Rajoy ha destacat que "la construcció de la imatge global del nostre país haurà d'anar sempre de la mà de la llengua espanyola i de la cultura en espanyol perquè ambdues ja són, gràcies al món hispà, una referència a escala mundial". Amb tot, diaris com 'El Mundo', 'La Razón' o 'ABC' han posat de seguida l'accent en els seus advertiments sobre un reduccionisme castellà.

Rajoy era aquest dimarts al Prado per presentar la donació que la família Várez Benegas ha fet a la institució: dotze obres dels segles XIII al XV, creades en diferents punts de la península. N'hi ha de castellanes, catalanes i aragoneses. Això ha donat peu a Rajoy per presentar el Prado com la "memòria d'una nació ambiciosa que mai no s'ha aturat davant les dificultats. I les seves diferents sales mostren sense censures ni complexos el nostre passat comú".

Cargando
No hay anuncios

Rajoy, a qui acompanyava el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, ha considerat el Prado com un dels pilars de la cultura occidental, la institució de referència de la cultura espanyola i un element imprescindible de la imatge d'Espanya.