Política 16/04/2017

Podem demana al govern espanyol que cedeixi i que pacti el referèndum amb Catalunya

La portaveu del partit al Congrés, Irene Montero, subratlla que "qualsevol govern es deu al seu poble i sempre ha de permetre que els ciutadans s'expressin democràticament"

Europa Press
2 min
Irene Montero al Congrés amb dues integrants del seu equip en una imatge d'arxiu

MadridLa portaveu parlamentària d'Units Podem, Irene Montero, demana al govern espanyol que "cedeixi" i que permeti un referèndum sobre la independència a Catalunya al·legant que els catalans han reivindicat el seu "dret a decidir" amb "rotunditat i contundència" a través d'enquestes i sondejos. "El govern espanyol en qualsevol moment podria abandonar la seva posició d'entossudiment i de simplement intentar judicialitzar una qüestió que és política i posar-se a dialogar amb els catalans per pactar un referèndum i que els catalans es puguin expressar a les urnes", afirma en una entrevista amb Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre les pretensions del Govern de convocar el referèndum català de manera unilateral, Montero apel·la a la "voluntat política" per aconseguir un acord entre les institucions catalanes i estatals: el govern de Mariano Rajoy hauria d'"acordar" un referèndum amb la Generalitat de Catalunya i "permetre que els catalans s'expressin". "Quan els ciutadans diuen amb contundència que volen decidir, cal respectar aquest dret de les persones a decidir perquè això és la democràcia, no?", afirma.

Irene Montero creu que el govern espanyol hauria d'evitar que el Govern convoqués el referèndum de manera unilateral. "No passa res per cedir", afirma, ja que creu que "l'única" solució al desafiament sobiranista a Catalunya és un referèndum pactat. "¿És dolent que un govern accedeixi a fer el que els ciutadans volen quan es tracta d'una solució democràtica a un conflicte que fa anys que està enquistat?", es pregunta Montero. "Sempre hem defensat el referèndum […] davant dos blocs que no es volen escoltar l'un a l'altre i que s'envesteixen una vegada i una altra proposant solucions unilaterals o judicialitzant un conflicte que és polític", remarca.

La portaveu d'Units Podem al Congrés advoca per convocar el referèndum en lloc de continuar debatent sobre si "una o altra solució unilateral concreta és millor o és pitjor". Després d'escoltar la veu dels catalans, segons Montero, els polítics hauran d'analitzar com "pot tenir una constatació" en la legalitat i en les normes de convivència la decisió que hagin pres.

Montero insisteix que "ja s'ha demostrat" que la judicialització dels problemes polítics i el xoc de trens no funciona per resoldre els conflictes, i posa l'accent en el fet que la proposta "més democràtica" és demanar als catalans que "diguin directament el que volen per a Catalunya i per a Espanya en un referèndum: "Qualsevol govern es deu al seu poble i sempre ha de permetre que els ciutadans s'expressin democràticament per dir el que volen perquè aquesta és la base de la democràcia".

stats