Esquerra i Junts pacten que només un referèndum acordat pot substituir l'1-O

Les resolucions del debat de política general amenacen la unitat independentista

4 min
Puigneró i Aragonès aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaEl debat de política general ha evidenciat, per ara, dues coses: que el Govern i la CUP no passen pel seu millor moment i que l'executiu no té un soci lligat per aprovar els pressupostos del 2022. Si això ja posa de manifest el fràgil equilibri de la legislatura, les propostes de resolució que han presentat els grups parlamentaris amenacen amb tensar una mica més la unitat independentista. Per una banda, per les qüestions que tenen a veure amb l'estratègia que ha de prendre el sobiranisme –¿ha de promoure un nou referèndum unilateral?–, i per l'altra, per qüestions més sectorials que afloren les diferències ideològiques, amb l'ampliació de l'aeroport del Prat com a paradigma.

Referèndum

ERC i JxCat es decanten per abstenir-se a la proposta de la CUP

Els cupaires van marcar l'inici del debat de política general amb la proposta de fer un altre referèndum unilateral aquesta legislatura. "Posi data ja al referèndum", ha reclamat el cap de files de la CUP, Carles Riera, al president, Pere Aragonès, ja que considera que s'ha d'aprofitar la possibilitat que Escòcia pugui tornar a fer una consulta el 2023. La CUP ha plasmat aquest plantejament en una proposta de resolució, però és improbable que tiri endavant: ara mateix, si no hi ha pactes d'última hora que modifiquin el text, Esquerra i Junts es decanten per abstenir-se. Els dos socis de Govern han pactat una posició conjunta respecte a la proposta dels anticapitalistes acordant que "només un referèndum d'autodeterminació amb l'estat espanyol pot substituir l'1 d'Octubre", i així ho han plasmat en un text que han registrat junts. D'aquesta manera, reiteren el que ja hi havia a l'acord de legislatura per investir Pere Aragonès i tanquen la porta a qualsevol consulta unilateral durant aquest mandat. Una negativa que complica el suport dels cupaires als pressupostos del 2022.

On sí que està previst que es trobin els tres partits independentistes és en el suport a l'expresident Carles Puigdemont, detingut i alliberat a Sardenya el cap de setmana. Esquerra i Junts han presentat un text conjunt que diu que és el "president de l'1 d'Octubre i el de la declaració d'independència" i denuncien la seva "persecució" i "vulneració de drets", així com la de la resta d'exiliats. S'espera que la CUP hi voti favorablement.

Diàleg

Esquerra presenta una proposta en solitari defensant la taula de negociació

L'altre motiu de divisió independentista serà el diàleg amb l'Estat. La CUP ja s'hi ha mostrat contrària, mentre que Junts s'ha quedat fora de la taula de negociació amb la Moncloa. Esquerra, en tot cas, ha presentat una proposta de resolució que defensa que la solució del conflicte polític passa per "l'impuls d'un procés de negociació articulat a través d'una taula de diàleg i negociació política entre els dos governs", el català i l'espanyol. JxCat no compta votar favorablement a aquest plantejament perquè diu que ha estat "exclòs" de la taula actual –valoren l'abstenció o votar-hi en contra–, mentre que l'esquerra anticapitalista ja ha advertit que, a parer seu, aquest instrument "desactiva" el conflicte polític. Davant d'això, els republicans, per tirar endavant la seva proposta, podrien trobar aliats a l'altre cantó de la taula de negociació, els comuns i el PSC. De fet, els de Jéssica Albiach també posen sobre la taula una resolució pròpia a favor d'avalar una taula de diàleg "sense terminis" i formada per membres dels governs. Els socialistes no n'han presentat cap sobre aquest tema.

Els socis de Govern fan equilibris sobre aquesta qüestió en les resolucions conjuntes que han presentat: parlen de l'aposta pel diàleg i, alhora, de la confrontació amb l'Estat per resoldre el conflicte i fixen la creació d'una comissió de seguiment al Parlament del procés de negociació amb la Moncloa. També acorden en un text conjunt "culminar el procés d'independència" sense gaire més concrecions i defensar l'amnistia i l'autodeterminació com a única via per resoldre el conflicte.

Al seu torn, Ciutadans també demana un posicionament sobre la taula de diàleg: vol que el Parlament aprovi que no s'hi negociarà la "sobirania nacional" de l'Estat.

Carles Riera (CUP) durant la seva intervenció en el debat de política general al Parlament.

Aeroport

Junts impulsa un text en solitari a favor de l'ampliació

La primera crisi del Govern d'Aragonès en els primers cent dies va ser per l'ampliació de l'aeroport del Prat i tot apunta que aquesta qüestió seguirà sent motiu de divisió entre socis en el debat de política general. Junts ha presentat una resolució en solitari en favor d'aconseguir la gestió de l'aeroport –ERC abona aquesta qüestió–, però també a favor de la inversió de 1.700 milions d'euros per ampliar aquesta infraestructura que ha retirat el govern espanyol i que afectaria zones protegides de la Xarxa Natura 2000. La línia vermella que posa Junts és no afectar la llacuna de la Ricarda i "minimitzar" l'impacte ambiental. Esquerra haurà de decidir com es posiciona en aquest punt –membres del seu partit van anar a la manifestació contra l'ampliació–, mentre que la CUP hi votarà clarament en contra. Cal veure què fa el PSC, ja que com Junts s'ha mostrat favorable a aquesta infraestructura i presenta una resolució pròpia instant el Govern de la Generalitat a seguir negociant amb la Moncloa per aconseguir l'ampliació.

L'aeroport, però, no serà l'única qüestió sectorial que generarà divisió dins l'independentisme. Els socialistes també impulsen una proposta a favor dels Jocs Olímpics d'Hivern que pot generar dubtes a Esquerra, Junts i la CUP. JxCat és favorable a la candidatura, els cupaires en són contraris –demanen que s'aturi per aprovar els pressupostos–, mentre que Esquerra s'ha compromès a fer una consulta als municipis afectats per decidir.

Renovació d'òrgans

Els grups es comprometen a renovar els ens caducats

Una de les assignatures pendents des de fa dues legislatures és la renovació dels òrgans estatutaris, la majoria dels quals amb els càrrecs caducats i pendents de nomenar. En aquest punt, els grups independentistes sí que estan a favor de desencallar la situació. Esquerra, Junts i la CUP han presentat un text conjunt que fa una crida a la resta de forces polítiques a "desbloquejar" els nomenaments del Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el Consell de l'Audiovisual i el Consell de Garanties Estatutàries. També a impulsar una reforma del reglament del Parlament que blindi la cambra de "coaccions externes" i "modernitzi" el debat.

La unitat de l'independentisme i el Govern se sotmeten a un altre test d'estrès.

stats