RESCAT AUTONÒMIC
Política 04/09/2012

El Congrés aprovarà el 13 de setembre en lectura única la creació del fons de liquiditat autonòmic

PSOE, CiU, Esquerra Plural, BNG i ERC han presentat esmenes a la totalitat a la reforma de la llei d'estabilitat pressupostària que facilita els rescats autonòmics

Efe
2 min
El ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, al Congrés

MadridEl ple del Congrés aprovarà dijous de la setmana vinent, per tramitació directa i en lectura única, la reforma de la llei d'estabilitat pressupostària per la qual s'estableix el fons de liquiditat per a les autonomies, segons l'ordre del dia provisional acordat avui a la junta de portaveus de la cambra. Alguns grups, com l'Esquerra Plural, han criticat que aquesta modificació legislativa es faci per lectura única, la qual cosa implica que, després del debat de les esmenes, en cas de ser rebutjades, el projecte passa directament al Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

PSOE, CiU, Esquerra Plural (IU-CHA-ICV), BNG i ERC han presentat esmenes a la totalitat d'aquest projecte de llei que modifica la llei d'estabilitat pressupostària per adaptar-la als mecanismes extraordinaris destinats a finançar autonomies i ajuntaments. Des del PP s'ha defensat l'opció de tramitar per lectura única per la urgència de tenir com més aviat aprovat el fons de liquiditat per a les comunitats, tenint en compte que ja hi ha tres autonomies –el País Valencià, Múrcia i Catalunya– que han anunciat que acudiran a aquest mecanisme.

En el ple de la setmana vinent, el primer de caràcter ordinari del nou període de sessions, també es debatrà la convalidació de la tercera reforma financera aprovada pel consell de ministres divendres passat, que inclou la creació del 'banc dolent' i una nova regulació per a les participacions preferents. Així mateix, es convalidarà la pròrroga del pla Prepara, que estableix 400 euros per als aturats que han esgotats seves prestacions.

El primer punt de l'ordre del dia –dimarts a la tarda– és la presa en consideració de la iniciativa legislativa popular sobre una televisió sense fronteres, que planteja, entre altres qüestions, ampliar l'abast de les televisions autonòmiques més enllà del seu límit polític i fins a tota la seva comunitat lingüística. També es debatrà si es tramita una proposició de llei del PSOE relativa a la igualtat de tracte i la no-discriminació, al costat d'una proposició no de llei del PP sobre l'elaboració d'una nova llei de protecció civil. Una altra iniciativa dels socialistes sobre l'estratègia per combatre la desocupació juvenil a Europa ia Espanya tanca el capítol de propostes de l'ordre del dia provisional, en el qual figuren diverses mocions conseqüència d'interpel·lacions urgents. Per exemple, una de l'Esquerra Plural sobre la presència de tropes espanyoles a l'exterior i una altra del PSOE per les noves mesures d'ajust que pensa adoptar el govern. CiU defensarà una moció referent a les mesures que té previst adoptar el govern espanyol per pal·liar els danys ocasionats per la tempesta de calamarsa del passat 5 de juliol a les comarques de Lleida.

Dimecres, mentrestant, se celebrarà l'habitual sessió de control al govern i es debatran les interpel·lacions urgents.

Finalment, dijous es decidirà si es crea una subcomissió per a l'estudi de la racionalització d'horaris, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral i la coresponsabilitat.

stats