Política 18/06/2015

CiU, ERC, ICV i PNB plantegen que els estatuts d'autonomia no puguin ser recorreguts al TC

Pretenen afrontar la decisió del PP i del PSOE de recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat sobre reformes estatutàries, que va estar en vigor fins el 1985

Europa Press
2 min
Joan Tardà

BarcelonaCiU, PNB i ERC i l'Esquerra Plural, formada per IU, ICV i la Chunta Aragonesista, reclamaran aquest dijous al Ple del Congrés que els estatuts d'autonomia no puguin ser recorreguts davant del Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho faran durant el debat de les esmenes de totalitat amb les quals pretenen afrontar la decisió del PP i del PSOE de reactivar la tramitació parlamentària de les seves respectives proposicions de llei per recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat sobre reformes estatutàries, que va estar en vigor fins el 1985. Els dos partits majoritaris van registrar el mateix dia aquestes iniciatives el gener del 2014 i al mes següent van ser preses en consideració conjuntament pel ple del Congrés, però des d'aleshores s'han anat succeint les pròrrogues del termini d'esmenes, de tal manera que han complert més d'un any hibernant a la Cambra Baixa.

Matisos entre els posicionaments de CiU, ERC i ICV

Ecosocialistes, republicans i convergents coincideixen en evitar que es puguin repetir situacions com la de l'últim estatut català, en què el Tribunal Constitucional va suspendre diversos articles malgrat haver estat avalat pels parlaments català i espanyol i haver estat votat favorablement en un referèndum. Ara bé, els seus posicionaments davant d'aquesta qüestió tenen matisos.

CiU admet el retorn del recurs previ d'inconstitucionalitat i fins i tot amplia la seva aplicació a totes les lleis orgàniques, però estableix una excepció: aquells estatuts d'autonomia que, com el català, exigeixen la celebració de referèndum per a la seva ratificació. ERC, per la seva banda, ha presentat una esmena de totalitat contra els textos de PSOE i PP, en el seu cas per prohibir recursos contra els estatuts d'autonomia de les comunitats anomenades històriques i, ja de passada, intentar canviar el sistema d'elecció dels magistrats per donar capacitat de proposta a aquestes comunitats. I ICV, a través d'Esquerra Plural, ha registrat una quarta esmena de totalitat que demana que els estatuts d'autonomia no puguin ser objecte de recurs al TC, ni de qüestió d'inconstitucionalitat.

stats