ALTO EL FOC D'ETA
Política 10/01/2011

ETA anuncia un alto el foc permanent que els governs espanyol i basc troben insuficient

L'organització terrorista ETA ha emès un comunicat aquest dilluns mitjançant el diari 'Gara' en què accepta sotmetre a la tutela internacional el "compromís ferm" d'alto el foc. L'executiu de Patxi López i el de Navarra consideren que la declaració és insuficient. I Rubalcaba assegura que "no és el que la societat espanyola volia"

Redacció
2 min

Sant SebastiàQuatre mesos després del vídeo enviat a la BBC en què anunciaven un alto el foc, aquest migdia l'organització armada ETA ha emès un comunicat a través del diari Gara en què decreta que "ETA ha decidit declarar un alto el foc permanent i de caràcter general, que pot ser verificat per la comunitat internacional", tal com se li reclamava des de diversos fronts. La treva intentarà facilitar, segons el document, "un procés democràtic que tingui la voluntat del Poble Basc com a màxima referència, i el diàleg i la negociació com a instruments".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A partir d'aquí, l'organització armada posa diverses condicions de cara a obrir el "procés democràtic", com són que aquest "ha de superar tot tipus de negació i vulneració de drets i ha de resoldre les claus de la territorialitat i el dret a l'autodeterminació", que "correspon als agents polítics i socials bascos assolir els acords per consensuar la formulació del reconeixement d'Euskal Herria i el seu dret a decidir, (...) inclosa la independència", i que "totes les parts han de comprometre's a respectar els acords assolits i les decisions adoptades per la ciutadania basca".

En aquest sentit, el comunicat conclou reclamant "a les autoritats d'Espanya i França" que "abandonin per sempre les mesures repressives i la negació d'Euskal Herria" i assegura que "ETA no abandonarà el seu esforç i lluitarà per impulsar i dur a terme el procés democràtic, fins a assolir una veritable situació democràtica a Euskal Herria".

Aquest comunicat ha estat rebut amb recels al govern basc i també a Navarra. L'executiu de Patxi López s'ha mostrat decebut i creu que el contingut és "pitjor de l'esperat". I pel vicepresident primer de Navarra, Javier Caballero, el comunicat és un "nou episodi d'estratègia electoral de Batasuna-ETA", "res seriós" i "més del mateix".

I el govern espanyol ha desacreditat l'anunci. El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha admès que avui està "més tranquil que ahir", però ha assegurat que "no és la fi" i que "no és el que la societat espanyola vol". "No és una mala notícia, però no és la notícia", ha afegit. Un dels aspectes del comunicat que més molesta a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero és l'anunci que l'alto el foc se sotmet a la verificació internacional. "En un Estat de dret, qui verifica són els cossos i forces de seguretat de l'Estat", ha dit el ministre de l'Interior i vicepresident.

stats