Política 21/12/2014

El govern basc proposa a ETA un "desarmament ràpid" amb cobertura "social, internacional i institucional"

Exigeix crear un "comitè per al desarmament" al qual la banda lliuri la localització de les armes perquè l'executiu "actuï com sigui convenient"

Europa Press
2 min

BilbaoEl govern basc ha fet arribar al Comitè Internacional de Verificació una proposta de "desarmament ràpid" basada en "un gest unilateral d'ETA davant de la societat basca, i amb cobertura social, internacional i institucional". Entre els cinc punts que l'executiu exigeix a la banda s'inclou la creació d'un "comitè per al desarmament" al qual la banda lliuri "en un termini de temps comunicat" la localització de les armes perquè l'executiu "actuï com sigui convenient".

El gabinet d'Urkullu ha fet pública aquesta oferta després que els verificadors hagin anunciat en un comunicat que han rebut informes d'ETA que continua el segellament i posada fora d'ús operatiu de les armes i explosius.

En la seva proposta, l'executiu d'Urkullu assegura que, "passats 38 mesos" de l'anunci del cessament definitiu de l'activitat armada per part d'ETA, és "massa temps sense un resultat efectiu". Després d'afirmar que l'anterior gest de desarmament va ser "un pas sens dubte insuficient", assegura que "l'absència d'avenços i l'incompliment de compromisos anunciats, fins i tot públicament, confirmen que ETA s'ha instal·lat en el no-desarmament".

Per l'executiu autònom, això "no és acceptable" perquè "té un alt cost social i polític que ha de pagar la societat basca en forma d'injusta hipoteca". Per aquesta raó, afirma que "ha arribat l'hora de fer un emplaçament directe a ETA amb una proposta concreta per a un procediment ràpid, viable i efectiu de desarmament".

Recorda que "el desarmament mitjançant segellament no verificat i sense calendari" és el model actual pel qual ha optat ETA, assegura que "a efectes pràctics i polítics, es tracta d'una forma de no-desarmament. Un segellament d'armes sense verificació i sense calendari equival a res", per la qual cosa creu que "no és un escenari acceptable".

Per aquesta raó, creu que "ha arribat l'hora de posar sobre la taula un plantejament clar". La seva proposta inclou cinc passos, entre els quals hi ha que ETA accepti "materialitzar el desarmament davant la societat basca i canalitzar-lo mitjançant la bona feina d'un comitè per al desarmament amb una composició social, internacional i institucional".

El govern basc emplaça ETA a assumir aquesta proposta "perquè representa la voluntat majoritària de la societat basca". "El no-desarmament és una hipoteca que ETA obliga a pagar a la societat basca. El desarmament és un deute que ETA té contret amb la societat basca".

stats