Política 08/02/2014

ETA crida al "desarmament" d'Espanya i França

La banda publica un comunicat al diari 'Gara' on es compromet a fer "passos significatius" en el procés de pau

Ara
1 min
Concentració, aquest divendres a Pamplona, amb motiu de la mort del pres d'ETA Arkaitz Bellon / EFE

BarcelonaETA assegura en el seu últim comunicat remès al diari 'Gara' el seu compromís de "fer aportacions significatives per alimentar el procés". Al text demana "el desarmament" immediat d'Espanya i França i acusa l'executiu de l'Estat d'instal·lar un "estat d'excepció" a Euskadi a través de la violència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comunicat no fa esment explícit a un possible lliurament de les armes o dissolució, més enllà d'anunciar que aviat hi farà passos significatius perquè el procés de pau avanci. ETA s'ofereix a "prendre part en les converses que es puguin utilitzar amb l'objectiu d'aconseguir la resolució i la pau" per oferir el seu "punt de vista i per introduir en l'agenda de diàlegs les qüestions que afecten directament" la banda.

Al document recollit per Europa Press ETA es pregunta "quan arribarà el desarmament dels estats espanyol i francès?", i advoca per prioritzar la fi de les vulneracions dels drets humans "aquí i ara", així com les traves als drets civils i polítics i les mesures d'excepció penitenciàries.

La banda presenta una anàlisi dels esdeveniments ocorreguts els últims mesos i destaca que han sorgit oportunitats d'avanç com la posició expressada pel col·lectiu de presos d'ETA (EPPK), la creació de la comissió per impulsar el procés de pau i la manifestació de l'11 de gener a Bilbao. Sobre aquesta marxa, convocada en principi per donar suport als presos d'ETA i que, després de ser prohibida, va modificar el seu lema, l'organització terrorista diu que espera que marqui "un punt d'inflexió". Assegura, de fet, que ja està tenint conseqüències.

stats