SANITAT
Política 15/11/2012

El govern espanyol amenaça de recórrer al Constitucional l'euro per recepta català

Un dictamen del Consell d'Estat veu indicis d'inconstitucionalitat en la taxa de l'executiu català

Efe
1 min
Els impagaments forcen les farmàcies a tancar el 25 d'octubre

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assegura que l'executiu espanyol intentarà "fer entendre" a la Generalitat de Catalunya la inconstitucionalitat de l'euro per recepta i la necessitat que sigui modificat, abans de recórrer la taxa catalana al Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha dit en al roda de premsa posterior al consell de ministres, poques hores després que el Consell d'Estat hagi fet públic un dictamen en el qual considera que "la instauració de la taxa d'un euro per recepta vulnera l'ordre constitucional".

Segons el dictamen, la taxa –que Catalunya va introduir al juny i la Comunitat de Madrid preveu aplicar al gener–, vulnera l'ordre constitucional, ja que les comunitats autònomes "no poden incidir, ni directament ni indirectament, en la fixació dels preus dels medicaments que són objecte de finançament públic".

Sáenz de Santamaría ha assenyalat que va ser el mateix govern espanyol el que va demanar l'opinió al Consell d'Estat, respecte de la mesura catalana, i ha explicat que hi ha una taula de diàleg oberta amb la Generalitat per abordar la qüestió, abans d'acudir al Tribunal Constitucional.

La vicepresidenta ha precisat que, en el cas de Madrid, "quan sigui, si és, una norma jurídica, es procedirà de la mateixa manera".

Sáenz de Santamaría ha recalcat que la reforma de la llei orgànica del TC estableix la possibilitat que, abans de recórrer, les dues parts puguin "asseure's en una taula i analitzar com poden solucionar aquesta qüestió" per salvar la inconstitucionalitat.

D'aquesta manera, es tracta d'evitar la conflictivitat entre l'Estat i les comunitats autònomes, ha dit.

stats