Política 17/11/2020

L'Eurocambra lamenta l'abús de la presó preventiva a la Unió

La ponent de l'informe denuncia "l'empresonament de parlamentaris més de 10 anys per un plebiscit"

i
Júlia Manresa Nogueras
2 min
Ple del Parlament Europeu, en una imatge d'arxiu

Brussel·lesEl comitè de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior (LIBE) de l'Eurocambra ha aprovat aquest dimarts un informe sobre la situació dels drets fonamentals a la Unió Europea entre el 2018 i el 2019 en què es denuncien les diferents vulneracions de drets arreu dels estats de la Unió durant aquest període sense mencionar, això sí, cap estat de manera explícita. L'informe lamenta "l'abús de la presó preventiva" i també condemna "les intervencions violentes i desproporcionades" per part de les autoritats policials en "manifestacions pacífiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ponent de l'informe és l'eurodiputada irlandesa de l'Esquerra Unitària Clare Daily, que, en el preàmbul de l'informe (una part del document que la resta de parlamentaris no poden esmenar) denuncia que l'Eurocambra mantingui el silenci davant les vulneracions de l'estat de dret per part de certs estats membres, mentre aixeca la veu per d'altres. I en aquest sentit fa la següent reflexió: "Hem sigut testimonis de violència policial brutal en contra de manifestants en alguns països i l'empresonament de parlamentaris, alguns amb sentències superiors a 10 anys, per permetre que tingués lloc un plebiscit democràtic".

En aquest sentit, l'eurodiputada d'ERC membre d'aquest comitè i ponent a l'ombra de l'informe, Diana Riba, veu clara la referència a Espanya i creu que "suposa un important toc d'alerta a l'estat espanyol". Tot i això, cal tenir en compte que aquesta és una reflexió que l'eurodiputada autora de l'informe fa de manera individual i Daily ja ha denunciat públicament diverses vegades la judicialització del Procés a Catalunya.

En un comunicat, Riba es mostra "satisfeta" amb el resultat de l'informe perquè inclou clares referències al sistema penitenciari, impulsades per la mateixa eurodiputada, en què es denuncia l'abús de la presó preventiva i es recorda que aquesta ha de ser una "mesura excepcional". La mateixa Comissió Europea havia manifestat en alguns dels seus informes aquesta "preocupació".

En un informe com aquest, sense mencions directes a governs europeus, cada esmena que s'aconsegueix aprovar és vista com una petita victòria política. Per exemple, en el cas del Partit Popular, els seus eurodiputats han celebrat l'aprovació d'una esmena en què es demana la protecció de les víctimes del terrorisme i el PP interpreta en el seu comunicat que l'Eurocambra "demana que s'evitin els homenatges a etarres".

L'informe es votarà la setmana que ve en el ple de l'Eurocambra, però la llum verda del comitè LIBE n'anticipa la ratificació perquè la composició política dels comitès reflecteix la de la mateixa Eurocambra.

stats