Política 04/06/2019

Un vicepresident de l'Eurocambra assegura que Tajani va decidir unilateralment vetar l'entrada a Puigdemont i Comín

L'expresident i l'exconseller han accedit com a convidats al Parlament per reunir-se amb eurodiputats

Júlia Manresa
2 min
L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín a l'Eurocambra.

Brussel·les“Com un dels vicepresidents [de l’Eurocambra] no he estat part del procés de decisió i no se m’ha demanat que prengués cap posicionament respecte d’això. Espero que el president Tajani ho clarifiqui no només a vostès”. És el correu de resposta, al qual ha tingut accés l’ARA, que un dels vicepresidents de l’Eurocambra, el txec Pavel Telicka, va respondre a la queixa d’un conjunt d’eurodiputats pel veto de l’Eurocambra a Carles Puigdemont i Toni Comín. El Parlament Europeu els va impedir recollir l’acreditació temporal que sí que es va permetre a d’altres nous eurodiputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resposta de Pavel Telicka, membre del grup dels liberals ALDE (on fins que no hi hagi canvis oficials encara hi ha el PDECat), posa de manifest que Antonio Tajani va prendre la decisió unilateralment, sense consultar, com a mínim, aquest vicepresident, que aprofita la situació per demanar explicacions. El veto es va produir després que els eurodiputats de Ciutadans enviessin una carta a Antonio Tajani en què li demanaven que Puigdemont no pogués recollir l’acreditació. La mateixa tarda, quan sí que s’havien concedit acreditacions temporals a altres nous eurodiputats, s’impedia l’entrada a Comín i Puigdemont, amb l’argument que encara no tenen l’acta (com tampoc la tenien els altres) i que el Parlament “pot decidir no concedir cap facilitat fins a assegurar-se que la persona ha obtingut realment l’acta de diputat”.

Tot seguit, els eurodiputats del PP, el PSOE i C’s van demanar també per carta al Parlament que suspengués totes les acreditacions temporals concedides als nous eurodiputats espanyols perquè encara no s’havia produït l’acreditació oficial i, per tant, no era “legal” l’acreditació. Així ho va fer Tajani, que per evitar “disrupcions polítques a Espanya” va suspendre totes les acreditacions temporals als eurodiputats espanyols. La mateixa Eurocambra, però, va admetre que és un tràmit habitual que facilita als futurs eurodiputats que puguin anar avançant tràmits i feina abans del primer ple, el 2 de juliol.

Després d’aquesta decisió va començar l’allau de protestes. Un grup d’eurodiputats simpatitzants amb el movimen independentista van demanar una rectificació. I d’aquí la resposta del vicepresident txec. A més, l’equip d’advocats de l’expresident català va enviar una carta al Defensor del Poble i també al mateix Tajani. Ahir a més, també ho van fer des de JxCat, ERC, la CUP i els comuns, que van demanar per carta a Tajani que “vetlli” perquè Puigdemont, Junqueras i Comín siguin eurodiputats i denunciava “l’arbitrarietat” de l’impediment de l’acreditació.

Puigdemont i Comín entren al Parlament

Però la pugna que vol convertir l’Eurocambra en un altre escenari de batalla del Procés continua. Aquest dimarts, Carles Puigdemont i Toni Comín han entrat a la cambra com a convidats per l’eurodiputat del PDECat, Ramon Tremosa, per mantenir-hi diverses reunions de treball, com van dir en declaracions recollides per l’ACN. Ja havien accedit altres vegades com a convidats. L’argument de l’Eurocambra és que se’ls impedeix el tràmit de l’acreditació i no el de l’entrada. Van avançar que les properes hores formalitzaran en quin grup polític s’integraran i abandonaran el d’ALDE. “Tenim algunes portes obertes”, va assegurar l’expresident.

stats