Política 07/06/2017

Entre 23 i 25 euros: el preu de les urnes del referèndum

Les dues empreses que opten a ser homologades per la Generalitat han presentat les seves ofertes

Aleix Moldes
2 min
Una urna electoral

BarcelonaLa Generalitat necessita 8.000 urnes de metacrilat per no haver de fer servir al setembre les que habitualment li cedeix l'Estat en qualsevol contesa electoral. Hi ha dues empreses que opten al concurs que va obrir ara fa unes setmanes el departament de Governació i aquest dimecres s'ha conegut el preu pel qual estan disposades a fabricar les urnes. Plastic Express ha fixat un preu unitari de 20,47 euros i la unió temporal d'empreses (UTE) formada per Espai World i Suministros Integrales Futbida ha optat per una opció més econòmica, 19 euros. Els preus amb IVA s'enfilen fins els 23 i els 24,8 euros respectivament i estan per sota de l'import màxim que la Generalitat estava disposada a pagar: 27,8 euros per cada urna (IVA inclòs).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa de contractació s'ha tornat a reunir aquest dimecres per obrir els sobres de l'oferta econòmica de les dues empreses que opten a produir les urnes de la Generalitat. I, com la setmana passada, els quatre secretaris del departament de Governació han assumit les funcions habitualment reservades als funcionaris. Representants de la Intervenció de la Generalitat i de l'assessoria jurídica també han format part de la mesa.

Les dues empreses continuen endavant i d'aquí aproximadament dues setmanes Governació decidirà si compleixen els requisits per ser homologades per la Generalitat. Les urnes no es compraran a partir de l'acord marc que està en ple procés de licitació, sinó que l'encàrrec arribarà més endavant. Aleshores, en cas que les dues empreses hagin sigut homologades, la Generalitat els demanarà un pressupost que no podrà superar el preu màxim unitari al qual s'han compromès aquest dimecres.

Les urnes del referèndum ja tenen fixat, doncs, el preu màxim: entre 23 i 24,8 euros per unitat en funció de l'empresa que acabi guanyant el contracte. És un preu força més econòmic que el que va pagar Andalusia el 2015, l'última vegada que va comprar urnes. Aleshores va pagar 30 euros (IVA inclòs) per cadascuna, però el volum del contracte era molt inferior al que vol assumir la Generalitat, ja que només es van comprar 300 unitats.

El Govern insisteix que la compra d'urnes entra dins les competències de la Generalitat i que l'acord marc que s'ha licitat especifica que es faran servir per a eleccions al Parlament i consultes populars, és a dir, per a qüestions que el Govern pot convocar en el marc de la legalitat vigent.

stats