Partits polítics

La candidatura oficialista guanya les primàries d'ERC a Barcelona per la mínima

Eva Baró s'imposa a Patrícia Gomà per només 23 vots i dirigirà la federació a la capital catalana

2 min
Imatge de la candidatura d'Eva Baró

BarcelonaLa pugna per liderar ERC Barcelona s'ha decantat a favor del junquerisme. Per la mínima, només 23 vots, Eva Baró, la candidata oficialista, ha guanyat les primàries que la formació va obrir per renovar la federació de la capital catalana. Amb el 70,8% de participació (728 vots, davant d'un cens de 1.028 militants), Baró s'ha imposat amb el 50% dels vots (365) a Patrícia Gomà, la candidata que representava els crítics, que n'ha obtingut el 47% (342). Hi ha hagut 21 vots en blanc. D'aquesta manera, el pols intern que s'havia obert des de Barcelona al junquerisme l'ha acabat guanyant l'oficialisme, que no arribava en el seu millor moment, amb dos trasbalsos electorals consecutius que han fet aflorar certa contestació interna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La militància d'ERC a Barcelona ha votat durant tot aquest divendres de manera telemàtica –també s'ha obert un casal del partit on s'ha pogut votar–, des de les deu del matí fins a les vuit del vespre. Els resultats de les primàries seran ratificats en un congrés que celebrarà el partit aquest dissabte a la capital catalana, on es proclamarà la nova direcció. Està previst que hi intervingui el líder dels republicans, Oriol Junqueras. Un cop coneguts els resultats, Gomà ha felicitat Baró en un missatge a X, i aquesta última l'hi ha agraït: "Comencem a sumar", ha dit. El reglament intern del partit estableix que si la candidatura guanyadora no supera el 55% dels vots, la direcció nacional ha d'obrir un procés de "diàleg" per aconseguir "una fusió de candidatures". Un procés, però, que no és obligatori. Des de la llista de Gomà entenen que el resultat suposa un "empat" i estan a l'expectativa de quina fórmula els posaran sobre la taula per integrar la seva candidatura.

A la candidata oficialista l'acompanyaven figures com la del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, un nom en plena sintonia amb Oriol Junqueras i que apunta com un dels màxims aspirants a rellevar Ernest Maragall com a candidat el 2027. A la de Gomà hi havia un històric de la federació de Barcelona, Oriol Amorós, secretari general de Drets Socials del Govern, i la consellera de Territori, Ester Capella, n'era una de les inspiradores. La llista de Gomà reclamava més autonomia per a la federació de Barcelona, i la de Baró l'acusava de voler exercir de "contrapoder" de la direcció nacional.

Alta mobilització de la militància

En la recollida d'avals, Baró ja va agafar un lleuger avantatge respecte de Gomà: 309 a 267. L'última vegada que hi va haver una disputa entre diverses candidatures va ser l'any 2008, quan Amorós va guanyar Rut Carandell i Xavier Florensa. Llavors van votar 921 persones, però sobre un cens superior, cosa que va suposar una participació de poc més del 60%. Des de l'aleshores s'han fet tres processos en què hi ha hagut entre el 30% i el 40% de participació. Per tant, és rellevant el nivell de mobilització que hi ha hagut entre la militància aquesta vegada per triar entre Baró i Gomà.

Fa tres anys, a la capital catalana ja hi havia dos sectors que estaven disposats a disputar-se el lideratge de la federació, però per evitar l'enfrontament la direcció d'ERC va triar un candidat de consens, l'exdiputat Gerard Gómez del Moral. La participació llavors es va quedar en un 43%. Ara bé, tot i incorporar persones dels dos sectors, la integració no va suposar que desapareguessin les diferents famílies del partit.

stats