Política 14/06/2018

Els comuns exigeixen a Marlaska que ordeni l'acostament dels presos: "És una decisió política"

Cs demana al PSOE que deixi actuar els jutges sense "pressions ni ingerències"

Marc Toro
2 min
El portaveu adjunt d'En Comú Podem , Josep Vendrell, i la portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, aquest dijous en roda de premsa

BarcelonaL'acostament dels presos és una "decisió política". Aquesta ha sigut la resposta dels comuns al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que aquest dijous ha avalat l'acostament dels presos polítics catalans sempre que ho autoritzi el magistrat del tribunal Suprem Pablo Llarena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu adjunt de Catalunya en Comú - Podem, Josep Vendrell, ha demanat al ministre que ordeni a Institucions Penitenciàries, que depèn d'Interior, el trasllat dels presos. "Si creu que és just i raonable que els presos s'acostin, el que ha de fer és dir a Institucions Penitenciàries que ho faci, és una competència seva", ha dit en roda de premsa al Parlament.

Vendrell ha admès que, en un moment determinat i en segons quines circumstancies, el jutge podria vetar l'acostament, però ha reiterat que "la primera decisió és política" i que, per tant, Marlaska hauria de moure fitxa: "Que faci aquest pas", ha reclamat.

Des del PSC, el secretari de Política Municipal i líder socialista a Barcelona, Jaume Collboni, s'ha fet seves les paraules del ministre, qui ha qualificat de "molt raonable" la postura del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre els dirigents independentistes presos, i ha considerat "desproporcionada" la presó preventiva per a ells.

En roda de premsa al Parlament, acompanyat de diputats i alcaldes del PSC, Collboni ha opinat que el ministre ha dit alguna cosa "absolutament raonable", coincidint en què "en el punt en el qual estem, està en mans de la fase d'instrucció i és el jutge el que ha de prendre una decisió d'aquestes característiques". "Si se'ns demana quina és la nostra posició, sempre hem pensat que la mesura de presó preventiva, tal com estava adoptada, era desproporcionada. Es pot inferir la resta", ha suggerit.

Ciutadans demana deixar actuar els jutges sense "pressions"

La reacció ha sigut oposada a les files de Cs. Tot i que Marlaska ha supeditat el trasllat dels presos a l'autorització d'un jutge, la formació taronja l'ha acusat de no respectar la "separació de poders". La diputada al Parlament Lorena Roldán ha dit que Cs no tindria "cap inconvenient" si Llarena autoritzés el trasllat dels presos a Catalunya, però ha volgut recordar al ministre d'Interior que ha de fer "política" i "deixar que els jutges facin la seva feina sense pressions ni ingerències". "Hi ha separació de poders i no sé si el PSOE ho té gaire clar", ha conclòs.

Roldán ha afegit que l'aval de Marlaska a l'acostament dels presos aclareix les "hipoteques i condicions" que el PSOE va assumir per obtenir suport dels independentistes a la moció de censura de Pedro Sánchez, i ha acusat els socialistes de concedir "privilegis" a aquells que estan a presó.

stats