CAP AL 20-D
Política 15/10/2015

Exploten les tensions internes al PP a dos mesos de les eleccions

Montoro carrega contra Aznar i comencen les desercions per divergències amb Génova

M. Ferrer / M. Colomer
3 min
El govern espanyol va tancar ahir files davant els dards del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, mentre Mariano Rajoy vivia la tempesta al PP tornant dels EUA.

Madrid / BarcelonaEl compte oficial del PP a Twitter va arrancar ahir el dia desitjant un #FelizMiercoles a tothom. Eren les vuit del matí i a la seu del carrer Génova feien com si no haguessin llegit la portada d’El Mundo, en què el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, obria les hostilitats al PP a només dos mesos de les eleccions espanyoles. L’immobilisme de Rajoy, les crítiques de l’expresident José María Aznar, l’enfonsament a Catalunya el 27-S i les enquestes que pronostiquen un creixement meteòric també a l’Estat de Ciutadans a costa dels populars van actuar de detonador de l’explosió interna que ahir va verbalitzar Montoro, que va carregar contra Aznar -“Estem operant, no molesti”-, Margallo -“És ostatge de la seva pròpia arrogància intel·lectual”- i Rato -“¿Com pot ser que algú de la teva renda pugui utilitzar una black per estalviar-se uns quants milers d’euros?”

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però aquesta no va ser l’única bomba de rellotgeria. Començava un llarg dia per a Mariano Rajoy, que va veure, de tornada dels Estats Units, com les pugnes internes que fa mesos que es dirimeixen de portes endins sortien a la superfície.

Primer va ser Montoro, ratificant les seves paraules als passadissos del Congrés. “Respon a una reflexió de fons i sincera”, va dir. La plana major del partit va decidir tancar files. Margallo va menjar-se l’orgull i va titllar les declaracions del ministre d’Hisenda de “broma” i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va considerar que les paraules de Montoro eren “sinceres”. Poques planes després de l’entrevista a Montoro s’amagava un altre dard duríssim a la direcció del partit. La diputada popular Cayetana Álvarez de Toledo, portaveu de la plataforma espanyolista Libres e Iguales, anunciava en un article que no pensa anar a les llistes del PP mentre Rajoy segueixi liderant el partit. “Hi ha companys meus que s’avergonyeixen de ser del PP”, havia dit Montoro. Álvarez de Toledo ho certificava.

A les 10.39 els núvols creixien sobre Génova: la líder dels populars bascos, Arantza Quiroga, anunciava que plegava per desavinences amb el president espanyol [vegeu notícia inferior]. Potser no era el millor dia per muntar un acte electoral al Congrés, però els populars van decidir seguir amb la seva agenda. El ple va suspendre’s abans d’hora al migdia perquè tots els diputats del PP poguessin desfilar fins a l’acte de balanç de legislatura. Un acte que es va convertir en un míting presidit per Sáenz de Santamaría en què es va celebrar el final de la crisi.

L’Estat, el malalt que es recupera

La vicepresidenta del govern espanyol va presentar el primer vídeo de la precampanya pel 20-D, en què el PP compara Espanya amb un malalt que es recupera. “Explicar, explicar, explicar” és l’única recepta amb què Rajoy aspira a remuntar. I això és el que va fer ahir Sáenz de Santamaría. L’oposició va criticar que s’utilitzés una dependència del Congrés per a un acte de partit, que, a més, va acabar amb barra lliure de begudes i canapès (s’hi va instal·lar fins i tot un sortidor de cervesa).

La vicepresidenta va intentar fugir de les crítiques i va preferir parlar de temes personals amb els periodistes que no pas parlar amb els seus col·legues de partit durant l’aperitiu després de l’acte. Els seus companys van haver de cridar-li l’atenció perquè es fes una foto amb totes les diputades del PP. A la imatge hi faltava Cayetana Álvarez de Toledo, que sí que va assistir al ple de la tarda. Un cop ja havia acabat la sessió i s’havia votat, va ser quan la tensió interna va acabar esclatant. Ana Belén Vázquez, diputada del PP per Ourense i exinspectora de policia, va increpar-la per les seves crítiques a Rajoy. Un grup de diputats van haver-se-la d’endur. Les dues parlamentàries, després, van assegurar que no s’havien discutit i van penjar una foto de les dues a Twitter. El malestar intern al PP està servit en campanya.

stats