Política 02/09/2015

L'expresident del TC Pascual Sala veu "inoportuna" la reforma del PP

El magistrat avisa que la decisió del govern espanyol pot fer "bastant mal" a l'alt tribunal

Europa Press
2 min
El TC, de nou un camp de batalla partidista

MadridL'expresident del Tribunal Constitucional (TC) Pascual Sala ha afirmat que la proposició de llei de reforma d'aquest organisme –que ha presentat el PP perquè pugui suspendre governs que incompleixen les seves sentències– és "inoportuna" i, al mateix temps, ha avisat que és "un error" i que pot fer "bastant mal" a l'alt tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a la Cadena SER recollides per Europa Press, ha explicat que aquesta reforma està "basada en un criteri de sospites" i "desvirtua la funció de la jurisdicció constitucional" aplicada fins ara. "Les resolucions del TC a la llei actualment vigent del 1979 tenen els mitjans suficients per ser efectives, i han estat efectives", ha manifestat Sala sobre aquesta proposta, que busca permetre a aquesta instància judicial multar i fins i tot suspendre els funcionaris i governants que no compleixen les seves sentències i resolucions.

Segons el text de la proposició de llei, els jutges podran disposar en la sentència qui ha d'executar-la, les mesures d'execució necessàries, així com resoldre les incidències de l'execució. Referent a això, el també expresident del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem ha qüestionat: "Quina necessitat hi ha de dotar el TC de funcions que no necessita en absolut i que no li calen per poder fer efectives les seves resolucions?".

Segons la seva opinió, aquesta proposta de reforma pot fer "bastant mal" al tribunal perquè, des que va començar a funcionar, l'any 1980, "en aquests 35 anys" el TC "no ha vist en absolut frustrades les seves resolucions". "Ha anat sent intèrpret suprem de la Constitució i ho ha fet adequadament", ha assenyalat, i ha insistit que aquest tribunal "no necessita cap altra atribució per fer efectives les seves sentències".

La llei del TC ja estableix que totes les seves decisions vinculen tots els poders públics, que estan obligats al compliment del que diu aquesta instància, segons ha subratllat Sala.

stats