Política 19/09/2013

Fernández Díaz acusa les institucions catalanes d'atiar la hispanofòbia

Retreu que el PP ha rebut 31 agressions a Catalunya i el Parlament no ho ha condemnat

M. Eugènia Quetglas
3 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, explica al Congrés l'atac d'extrema dreta a Blanquerna / EFE

MadridEl ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha acusat algunes institucions catalanes d'atiar la hispanofòbia. Ha sigut durant el seu torn de rèplica a la intervenció dels diputats durant la seva compareixença per parlar dels atacs a la seu de la Generalitat a Madrid l'11 de Setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat d'ERC Joan Tardà l'havia advertit de la necessitat de frenar la "catalanofòbia". El ministre ha afirmat que hi està totalment d'acord, però amb el matís que s'han de frenar "totes les fòbies, també la hispanofòbia que alguns estan fomentant de manera especial en aquests moments". "Que hi hagi radicals a Espanya o a Catalunya forma part de la naturalesa humana, però a tots els responsables polítics se'ls ha d'exigir un plus de responsabilitat", ha afegit.

Fernández Díaz ha aclarit que es referia a les manifestacions que va fer el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el dia previ a la Diada, en les quals va qualificar Espanya d'anomalia històrica. "Si això ho hagués dit un ministre espanyol què li hauria semblat?", ha preguntat a Tardà.

El ministre creu que després del que va dir el conseller, l'Ajuntament de Barcelona, "com si fos el nou Torquemada", va impedir gravar la sèrie de TVE 'Isabel' a la sala del Tinell de l'edifici consistorial. Aquests “tics autoritaris i antidemocràtics no són exclusius de res ni de ningú”, ha afirmat.

I és que el ministre s'ha queixat constantment dels atacs que ha rebut el seu partit a Catalunya. Ha assegurat que el PPC i els dirigents catalans del partit han patit 31 agressions. Fernández Díaz ha lamentat que "no hi hagi hagut cap declaració de rebuig per part del Parlament ni condemna per part de la resta de partits".

El ministre ha demanat a CiU i ERC que diguin a Catalunya que "no incitin a la hispanofòbia perquè després passa el que passa. Allò de l'acció-reacció". "Tots els que som aquí som demòcrates i volem una convivència lliure", ha proclamat el ministre, que no ha dissimulat que els fets de Blanquerna li han vingut bé per denunciar els atacs que rep la seva formació.

La compareixença del ministre ha pujat de to des de la seva primera intervenció, quan ha exposat que "ni per acció ni per omissió els que som aquí hem de facilitar que els radicals, de qualsevol símbol ideològic o en qualsevol lloc d'Espanya, amb les seves actuacions incubin l'ou de la serp".

La reflexió "serena i assossegada" de Fernández Díaz és que "darrerament", pel "clima polític" que es viu, "es produeixen fets similars" al de Blanquerna que no han tingut "la mateixa resposta" policial que es va donar a Madrid l'11 de Setembre, quan en 48 hores tots els que havien irromput amb violència a la Delegació de la Generalitat ja havien sigut detinguts, posats a disposició judicial i imputats.

Fernández Díaz ha denunciat tota mena de "violència física o verbal", i ha demanat als diputats que totes les formes de violència "rebin el rebuig de les forces polítiques i la corresponent reacció de les forces policials". "Els violents no han d'aconseguir cap dels seus miserables objectius", ha afirmat.

"Sóc de l'opinió que sempre és millor prevenir que curar", ha confessat el ministre als diputats, tot i que després ha exposat dos motius per explicar per què no hi havia cap dispositiu policial a les portes de Blanquerna el dia de l'incident violent. "En aquest cas, no era possible perquè mai es va comunicar la celebració de l'acte" i perquè "no hi havia cap indici racional que fes penar que podia passar". I és que el responsable d'Interior creu que "el clima polític" al qual alguns s'aferren per retreure que no hi hagués vigilància policial "no ha nascut precisament aquest 11 de Setembre, fa temps que s'està gestant".

No obstant, el ministre ha hagut de sentir un cop i un altre els retrets sobre la seva manca de previsió. Per demostrar que la policia té la situació controlada, Fernández Díaz ha exposat que actualment hi ha 46 grups d'extrema dreta identificats i que el 2013 hi ha hagut 74 detencions, incloses les 11 de Blanquerna.

stats