FORMACIONS POLÍTIQUES
Política 06/01/2021

Fachin ultima la dissolució de Som Alternativa com a partit

Xavi Tedó
2 min
Albano Dante Fachin en una imatge d’arxiu.

BarcelonaAquestes són les primeres eleccions dels últims cinc anys en què Albano Dante Fachin no ha rebut cap oferta ni ha mantingut converses per formar part de cap candidatura. L’exlíder de Podem Catalunya i la seva companya, l’exdiputada de la formació lila al Congrés Marta Sibina, han decidit centrar-se en l’activisme periodístic a través de la plataforma Octuvre i ultimen la dissolució de Som Alternativa com a partit polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ells dos eren les cares més visibles d’aquesta plataforma, que van crear el 12 de novembre del 2017, només cinc dies després que Fachin dimitís com a secretari general de Podem pel seu rebuig a la consulta que havia imposat Pablo Iglesias per concórrer el 21-D amb els comuns. Fachin apostava per una confluència més àmplia perquè considerava que “dividir entre independentistes i no independentistes” era “assumir el relat del bloc del 155”. Tres anys després de la seva creació, Som Alternativa s’encamina cap a la desaparició després de més d’un any sense cap tipus d’activitat. “Com a partit ja no segueix viu i la idea és que aquest any engeguem els tràmits per dissoldre’l”, admet a l’ARA Fachin, que afegeix que hi ha una proposta sobre la taula per “seguir treballant com a associació”, tot i que tampoc hi ha un projecte clar al darrere per materialitzar-ho.

El desacord amb la CUP

La dissolució és fruit de la falta d’entesa a l’hora de teixir aliances amb altres formacions, especialment amb la CUP, cosa que l’ha relegat a la irrellevància. Després que Poble Lliure -un dels dos grans sectors de la CUP-, Pirates i Som Alternativa decidissin presentar-se junts a les eleccions espanyoles del 28-A del 2019 sota el nom de Front Republicà i amb Fachin com a cap de llista, la CUP, que aleshores va rebutjar participar-hi, no va voler reeditar aquella coalició als comicis al Congrés que es repetirien mig any després. “La decisió de la CUP de no voler reeditar el Front Republicà el va matar”, reconeix el màxim responsable del moviment, que lamenta que els cupaires “no volguessin aprofundir en el que s’havia iniciat i l’intent de fer un front morís”. “Ara ja no té gaire sentit mirar de reactivar la plataforma”, conclou. Als que l’acusen de buscar la paga, Fachin els recorda que ha anat rebent ofertes tant d’ERC com de JxCat que ha rebutjat. Explica que a les últimes eleccions espanyoles, veient que la CUP es negaria a integrar Som Alternativa, la candidata de JxCat, Laura Borràs, li va proposar un lloc de sortida que no va acceptar. “M’hauria embutxacat 260.000 euros, dietes a part”, ressalta.

Mesos abans, a les primeres eleccions generals, Fachin havia declinat el lloc de sortida que li havia ofert ERC al Senat i Sibina va fer el mateix, tot i que tenia assegurat un escó al Congrés, i van optar per encapçalar la llista del Front. “En lloc d’agafar una paga segura vam preferir ser conseqüents i presentar-nos amb el Front”, subratlla. Als comicis del 21-D, just després de la seva creació, Fachin i la diputada de Podem Àngels Castells van rebre ofertes d’ERC per anar en llocs de sortida, però a títol individual, i també les van rebutjar.

stats