Política 15/04/2015

FAES alerta Rajoy de la fuga de vots si s'entossudeix a fiar-ho tot a l'economia

La fundació d'Aznar explica l'auge de partits com C's per la percepció de la corrupció i la resposta al "rupturisme" de Zapatero

Europa Press
2 min
L'expresident espanyol José María Aznar, president de FAES. EFE

MadridLa fundació FAES, vinculada al PP, adverteix el líder del partit i president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que no es pot fiar una victòria electoral a la recuperació econòmica i afegeix que els vots se n'aniran a "tercers" si "s'enfosqueix la resta del perfil" del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El moment econòmic és només una de les variables que convergeixen a l'hora de definir el vot", assenyala FAES a l'editorial de la revista Quaderns de Pensament Polític, en què analitza els riscos que afronta el bipartidisme i el seu origen. Rajoy insisteix constantment en què el PP ha d'explicar millor les mesures que ha pres perquè són les que han provocat l'inici de la recuperació econòmica i ha assegurat que amb el temps, més espanyols se n'aniran adonant.

L'editorialista de la fundació de José María Aznar parla d'aquest assumpte. Diu que el pes de l'economia en la decisió del vot és relatiu i no creix "necessàriament" perquè els problemes es vagin resolent. "És més, pot ser que en un context de millora de les expectatives econòmiques tan intens com el que afortunadament vivim, la preocupació per l'economia disminueixi, i també l'interès per qui fa de la gestió econòmica el seu principal actiu electoral", diu.

Crisi del bipartidisme

Aquesta reflexió acompanya una anàlisi de la crisi del bipartidisme, que és "real" tot i que "probablement reversible". Diu FAES que es va iniciar fa una dècada, amb l'arribada al govern del socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. L'allunyament ciutadà dels dos grans partits es va iniciar el 2005 i es va agreujar de 2008 a 2011, segons aquesta fundació, perquè "un parlament clarament bipartidista i escorat cap a l'esquerra no va evitar que Espanya s'enfonsés en la pitjor crisi econòmica de la seva història recent".

Després de la victòria del PP el 2011, FAES entén que tampoc ha millorat la percepció ciutadana de la utilitat del bipartidisme "escorat cap a la dreta", fins a conduir-lo "al punt mínim de tota la seva història". "La crisi del bipartidisme acabaria si el PP repetís els seus resultats de 2011 o el PSOE els seus de 1989", afegeix.

Un espai en disputa

La fundació creu que el 2005 es va iniciar un "rupturisme" amb el projecte històric de la transició, es van exacerbar les tensions territorials i socials i "es va perdrer un sentit de comunitat", del qual és responsable el PSOE. El rupturisme "va substituir al reformisme", segons FAES, i va comportar "probablement" aquest distanciament de l'electorat dels dos grans partits.

Però afegeix que a aquesta "destrossa", la resposta donada pel PP "ha pogut no ser prou incisiva", així que no ha evitat "que hi hagi qui li disputi el territori electoral que va ocupar el 2011". "La percepció de la corrupció ha fet la resta", conclou

Abans de concloure l'article, l'editorialista insisteix que aquests són en qualsevol cas "fenòmens incipients, més tendències que no pas canvis assentats" i que és possible actuar amb eficàcia "si es disposa per a això de la voluntat i de les referències necessàries".

stats