Portaveu de JxCat

Josep Rius: "Les coalicions de govern comporten tensions, però les paraules de Rufián són inacceptables"

4 min

BarcelonaFa una setmana Josep Rius (Barcelona, 1974) va assumir la responsabilitat de ser el nou portaveu de JxCat en substitució d’Elsa Artadi. En pocs dies ja li ha tocat gestionar dues crisis amb Gabriel Rufián i Laura Borràs de protagonistes.

Què pensa Junts de les paraules de Gabriel Rufián sobre els suposats vincles entre Puigdemont i Putin?

— Són paraules molt greus, molt desafortunades. Creiem que no són acceptables i menys en un partit amb el qual formem govern conjuntament. Per això els hem demanat que s’exigeixi que es rectifiquin (Rufián ha acabat demanant disculpes “si algú s’ha sentit ofès pel to”).

Vostès van demanar explicacions, però ERC els n’ha donat alguna?

— Fins on jo sé, de moment no han fet cap declaració pública en aquest sentit. I són paraules que, més enllà de Junts, han sonat malament a tot l’espai independentista.

Què faran si no rectifiquen?

— Ho haurem d’analitzar, perquè repetim que són unes paraules d’extrema gravetat.

Com interpreta el silenci d’ERC? 

— Sé que aquests dies s’estava parlant sobre el futur immediat del senyor Rufián com a alcaldable de Santa Coloma i també és veritat que estem en el context d’unes jornades de vaga amb un ressò important convocades pels sindicats de docents. No sabem si també era una manera de fer una cortina de fum. 

¿Vostè sap si el president Puigdemont es va reunir a Suïssa el juny del 2019 amb un presumpte espia del Kremlin? 

— A mi no em consta. El que sí que li puc dir és que no s’ha reunit amb cap dirigent, amb cap exdirigent ni amb cap mandatari del govern rus. Des que el president Puigdemont va marxar a l’exili el que ha fet incansablement és una tasca per internacionalitzar el conflicte que viu Catalunya amb Espanya. 

¿Això vol dir que no ha buscat el reconeixement de la Rússia de Putin a una Catalunya independent? 

— No estem encara en un moment de buscar els reconeixements, perquè els reconeixements es busquen quan es culmina la independència. 

“No ens representen”, deia Rufián. ¿Això és un episodi més d’aquesta mala salut de ferro o realment ja són al cap del carrer? 

— No, la cultura dels governs de coalició comporta d'una manera inherent que hi hagi tensions, que són saludables. Nosaltres vam aconseguir un acord d’investidura que va costar molt de teixir i que es basava en els principis de respecte, confiança i lleialtat. Les declaracions del senyor Rufián no responen a aquests principis i per això demanem que es rectifiquin.

Rufián diu això, però el secretari general del seu partit, Jordi Sànchez, va respondre que Rufián era un miserable. Es pot continuar convivint així? 

— Hem de mirar que, d’alguna manera, els episodis com el d’ahir del senyor Rufián no es repeteixin. 

¿La causa general contra l’independentisme també mira de buscar les relacions entre l’independentisme català i Rússia? 

— Sens dubte. No és gratuït que d’un temps ençà torni a rebrotar aquestes presumptes vinculacions entre l’entorn del president Puigdemont i Rússia, en un moment –la invasió russa a Ucraïna– en el qual lògicament la reputació de Rússia està en uns moments molt baixos. No és gratuït; es busca desgastar l’independentisme i un dels principals líders, si no el primer, que té. 

El TSJC ha conclòs que hi ha indicis de delicte en la gestió de Laura Borràs a la ILC. Si la Fiscalia l’acusa, ha de dimitir de presidenta del Parlament? 

— Tots aquests casos pensem que formen part d’una causa general contra l’independentisme. Estarem atents a aquest escrit d’acusació a veure què diu, i una vegada es decideixi si s’obre o no judici oral prendrem les decisions oportunes. Segons manifesta la defensa de Laura Borràs, el procediment està plagat d’irregularitats, i ja veurem. Les coses amb poc temps canvien molt i no volem avançar aquests esdeveniments. Fem plena confiança a la presidenta Borràs amb la tasca que va fer com a directora de la ILC. 

¿Tem que ERC o la CUP puguin votar a favor de suspendre Borràs? 

— Nosaltres procurem sempre donar una resposta col·legiada a tots els embats que fa l’estat espanyol i treballarem amb ells per donar una resposta oportuna a la repressió.

ERC acaba d’aprovar una ponència amb el 97% de suport defensant la taula de diàleg

— De moment és una taula de silenci i silenciadora, perquè l’aprofita Pedro Sánchez per anar dient arreu del món que el conflicte amb Catalunya està controlat. Nosaltres vam ser vetats d’aquesta taula. Per negociar cal una posició de força, i per tenir-la cal una estratègia consensuada amb tot l’espai independentista.

S’ha complert el pacte de Govern?

— La gestió del mentrestant s’està fent, amb dificultats però de forma excel·lent. Però no el diàleg ni la direcció estratègica, que no existeix. Nosaltres començarem ara una auditoria d’aquest pacte per veure si els compromisos que es van prendre han funcionat i si cal millorar. 

Puigdemont seguirà sent el president de JxCat?

— Fa no gaire, en el marc del Consell per la República, va venir a dir que arribat el moment podria fer aquest pas si això ajudava en pro de la unitat de tot l’espai independentista, però és una qüestió que no està damunt la taula en aquest moment. Ell està molt fort i determinat i la seva voluntat és lògicament la de tornar a Catalunya, però si una cosa no ha fet en cap moment és buscar una solució judicial o personal a la seva situació.

Faran un congrés aquest estiu per renovar la direcció?

— Els estatus de Junts preveuen que cada dos anys se celebri un congrés i, per tant, aquest congrés s’haurà de fer; el més normal seria entre el juliol i el setembre. Però no li puc contestar sobre els òrgans de direcció perquè és una de les qüestions que encara no hem tractat.

stats