Partits polítics

Els lapsus que fan de Feijóo un digne successor de Rajoy

El líder popular acumula ja diverses espifiades des que ha assumit la presidència del partit

4 min

MadridDe l'expresident espanyol Mariano Rajoy es recorden lapsus cèlebres com "El fin de la cita" o "Es el vecino el que elige el alcalde y es el alcalde el que quiere que sean los vecinos el alcalde". Frases inintel·ligibles o errors que ha emulat l'actual president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Ja fa mesos que l'actual dirigent conservador té tota una llista pròpia de frases sui generis o lapsus que ha ampliat durant la campanya electoral del 28-M. Aquests en són alguns exemples.

1.

Extremadura-Andalusia o València-Barcelona

Feijóo va començar la campanya a Extremadura, en un acte a Badajoz. Ja estava acabant el seu discurs quan es va referir a Andalusia en comptes d'Extremadura per acomiadar-se dels simpatitzants del PP que l'escoltaven. El públic li va haver de fer notar de la patinada i Feijóo va intentar sortir del pas: "Però us n'heu adonat, oi?". Ja en el tram final de campanya, Feijóo va tornar a Extremadura, aquesta vegada a Càceres. I allà va aprofitar per ironitzar sobre el seu lapsus de Badajoz. Va admetre que no era "perfecte" i va intentar girar la truita per acusar el president espanyol, Pedro Sánchez, de no fer mai autocrítica. "Una carinyosa salutació als que es passen el dia buscant lapsus en les meves intervencions", va afegir.

Abans de tancar la campanya, Feijóo ha tornat a tenir un lapsus d'aquest estil. Ha estat aquest dijous a València, on s'ha adreçat a la candidata del PP a València, María José Catalá, com la candidata del partit a Barcelona. "Demà probablement serà l'últim dia que m'hagi d'adreçar a la candidata a l'Ajuntament de Barcelona, l'estimada María José Catalá", ha afirmat per augurar que seria alcaldessa de València. Els simpatitzants que eren a l'acte també li han hagut de dir que s'havia equivocat. "Perdó, a l'Ajuntament de València", ha rectificat Feijóo.

2.

"Bruce Sprinter" i les pupil·les dilatades

Ja pocs dies abans de començar la campanya, el líder conservador havia protagonitzat altres errors. Sense anar més lluny, quan des de Galícia va rebatejar Bruce Springsteen per "Bruce Sprinter". Pocs dies més tard, des de Cadis, va assegurar tenir les pupil·les dilatades gràcies a la llum d'aquesta comunitat. El cert és que les pupil·les es dilaten justament quan hi ha poca llum.

3.

Fatxes amb toga

Però de pífies ja fa mesos que n'acumula. Al mes de desembre, a Feijóo li van donar un premi al millor polític i ell va aprofitar el seu discurs per carregar contra la ministra d'Igualtat, Irene Montero, per haver acusat la judicatura de "masclista". Va tenir un lapsus, però, a l'hora de referir-se als jutges i va acabar dient-los "fatxes amb toga", uns termes que havia fet servir el diputat d'Unides Podem Javier Sánchez Serna. Ràpidament, va rectificar per dir que no volia referir-se als jutges.

4.

Les dones i els animals

Pocs dies abans, en un acte contra la supressió del delicte de sedició a Madrid, Feijóo va voler esmentar l'informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que qüestionava que algunes penes per al maltractament animal siguin més altes en la nova llei que les que el Codi Penal reserva als agressors sexuals. "El Consell General del Poder Judicial ja els ha advertit que la llei posa més penes per a les mascotes que per a les dones", va dir Feijóo, que va confondre un animal amb el seu maltractador i una dona amb el seu agressor.

5.

"Com va escriure Orwell cap a l'any 84"

A finals del mes d'octubre, Feijóo també va ficar la pota en un acte a Santander quan va confondre el títol de l'obra de George Orwell 1984 amb l'any en què la va escriure. L'obra és de finals dels 40 i Orwell va morir el 1950. El líder popular va voler treure ferro a les mofes que van començar a córrer per les xarxes i va fer un tuit en què recordava que el president espanyol, Pedro Sánchez, també s'equivoca.

6.

Caverna o galerna?

Feijóo no va tornar de les vacances d'estiu en plena forma. El 31 d'agost va tenir un altre lapsus quan va parlar de "caverna" en comptes de "galerna" (un temporal amb fortes ràfegues de vent) quan va intentar fer un símil mariner per dir que Espanya necessitava un altre govern per la situació tempestuosa que viu el país. "Per governar en una caverna es necessita un capità i una tripulació diferent que per navegar en calma", va apuntar.

7.

"Tots els espanyols som catalans"

Abans de començar el descans estival, Feijóo va ser a Catalunya per presidir el congrés del PP de Barcelona i allà tampoc se'n va sortir a l'hora de descriure qui és català i qui és espanyol: "Tots els espanyols som catalans amb independència d'on vivim. Igual que els catalans són gallecs i andalusos visquin on visquin". Un lapsus que recorda el que va tenir a Galícia el desembre de l'any passat quan encara presidia la Xunta, quan va afirmar que en aquest territori s'hi parla "espanyol i castellà", en comptes de dir gallec.

El 'jet-foil', els diputats de Podem i la Costa Daurada

Feijóo ha tingut lapsus que han fet inintel·ligible part dels seus discursos, però també ha comès errors pels quals després s'ha disculpat, com el d'Orwell i 1984. De desencerts, però, encara n'ha tingut alguns més. Tan bon punt va posar els peus al Senat, en el primer cara a cara que va mantenir amb el president espanyol, Pedro Sánchez, Feijóo va confondre la prima de risc amb els tipus d'interès. El seu equip va admetre l'error, però la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va aprofitar per sucar-hi pa. També des del Senat, va referir-se als ministres d'Unides Podem com a "diputats" o "diputats ministres de Podem". Els liles no tenen senadors a la cambra alta i no tots els ministres d'Unides Podem són diputats al Congrés.

Tampoc va estar encertat quan al mes d'agost va intentar carregar contra els viatges de Pedro Sánchez en el seu avió privat i va assegurar que ell es desplaçaria entre les illes de les Canàries amb el jet-foil, una embarcació que des de l'any 2005 ja no funciona. No va començar amb bon peu tampoc la gira interna que va fer per tot Espanya per presentar-se com a candidat per dirigir el PP. Va iniciar-la a València, però Feijóo ho va confondre amb la Costa Daurada: "Moltes gràcies, per a mi és un honor començar a la Costa Daurada aquest itinerari que no serà fàcil".

stats