Partits polítics
Política 05/12/2022

Els "fatxes amb toga" i altres lapsus que fan de Feijóo un digne successor de Rajoy

El líder popular acumula ja diverses espifiades des que ha assumit la presidència del partit

3 min

MadridDe l'expresident espanyol Mariano Rajoy es recorden lapsus cèlebres com "El fin de la cita" o "Es el vecino el que elige el alcalde y es el alcalde el que quiere que sean los vecinos el alcalde". Frases inintel·ligibles o errors que està començant a emular Alberto Núñez Feijóo, ara president del PP i candidat a ocupar algun dia despatx a la Moncloa. L'actual líder popular ja comença a tenir tota una llista pròpia de frases sui generis. Des dels "fatxes amb toga" fins al "Tots espanyols som catalans". Aquests en són alguns exemples.

1.

Fatxes amb toga

Aquesta setmana, a Alberto Núñez Feijóo li han donat un premi al millor polític i ell va aprofitar el seu discurs per carregar contra la ministra d'Igualtat, Irene Montero, per haver acusat la judicatura de "masclista". Va tenir un lapsus, però, a l'hora de referir-se als jutges i va acabar dient-los "fatxes amb toga", uns termes que havia fet servir el diputat d'Unides Podem Javier Sánchez Serna. Ràpidament va rectificar per dir que volia referir-se als jutges.

2.

Les dones i els animals

Dissabte passat, en un acte contra la supressió del delicte de sedició a Madrid, Feijóo va voler fer menció de l'informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que qüestionava que algunes penes per al maltractament animal siguin més altes en la nova llei que les que el Codi Penal reserva als agressors sexuals. "El Consell General del Poder Judicial ja els ha advertit que la llei produeix més penes per a les mascotes que per a les dones", va dir Feijóo, confonent un animal amb el seu maltractador i una dona amb el seu agressor.

3.

"Com va escriure Orwell cap a l'any 84"

A finals d'aquest mes d'octubre, Feijóo també va ficar la pota en un acte a Santander quan va confondre el títol de l'obra de George Orwell 1984 amb l'any en què la va escriure. L'obra és de finals dels 40 i Orwell va morir el 1950. El líder popular va voler treure ferro a les mofes que van començar a córrer per les xarxes i va fer un tuit en què recordava que el president espanyol, Pedro Sánchez, també s'equivoca.

4.

Caverna o galerna?

Feijóo no va tornar de les vacances d'estiu en plena forma. El 31 d'agost va tenir un altre lapsus quan va parlar de "caverna" en comptes de "galerna" (un temporal amb fortes ràfegues de vent) quan va intentar fer un símil mariner per dir que Espanya necessitava un altre govern per la situació tempestuosa que viu el país. "Per governar en una caverna es necessita un capità i una tripulació diferent que per navegar en calma", va apuntar.

5.

"Tots els espanyols som catalans"

Abans de marxar de vacances, Feijóo va ser a Catalunya per presidir el congrés del PP de Barcelona i allà tampoc se'n va sortir a l'hora de descriure qui és català i qui és espanyol: "Tots els espanyols som catalans amb independència d'on vivim. Igual que els catalans són gallecs i andalusos visquin on visquin". Un lapsus que recorda el que va tenir a Galícia el desembre de l'any passat quan encara presidia la Xunta, quan va afirmar que en aquest territori s'hi parla "espanyol i castellà", en comptes de dir gallec.

El 'jet-foil', els diputats de Podem i la Costa Daurada

Feijóo ha tingut lapsus que han fet inintel·ligible part dels seus discursos, però també ha comès errors pels quals després s'ha disculpat, com el d'Orwell i 1984. De desencerts, però, encara n'ha tingut alguns més. Tan bon punt va posar els peus al Senat, en el primer cara a cara que va mantenir amb el president espanyol, Pedro Sánchez, Feijóo va confondre la prima de risc amb els tipus d'interès. E seu equip va admetre l'error, però la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va aprofitar per sucar-hi pa.

Tampoc va estar encertat quan al mes d'agost va intentar carregar contra els viatges de Pedro Sánchez en el seu avió privat i va assegurar que ell es desplaçaria entre les illes de les Canàries amb el jet-foil, una embarcació que des de l'any 2005 ja no funciona. No va començar amb bon peu tampoc la gira interna que va fer per tot Espanya per presentar-se com a candidat per dirigir el PP. Va iniciar-la a València, però Feijóo ho va confondre amb la Costa Daurada: "Moltes gràcies, per a mi és un honor començar a la Costa Daurada aquest itinerari que no serà fàcil".

stats