La governabilitat de l'Estat
Política 06/06/2023

Feijóo derogarà la llei trans si guanya: "És més fàcil canviar de sexe que aprovar la selectivitat"

El líder popular es compromet a fer almenys un cara a cara amb Sánchez en la campanya del 23-J

3 min
Alberto Núñez Feijóo a Palma.

MadridAlberto Núñez Feijóo ha confirmat un cop més que té previst derogar bona part de l'agenda legislativa que ha aprovat el govern de coalició. Això inclou les normes feministes impulsades pel ministeri d'Igualtat, un ministeri, per cert, que Feijóo veu innecessari i que, recorda, durant el govern de José María Aznar era un departament. No és la primera vegada que el líder del PP posa a la diana les normes dissenyades per la ministra Irene Montero i, en especial, la llei trans. El líder popular considera que la norma atempta contra els "drets dels menors, de la pàtria potestat dels pares, dels col·lectius feministes i dels metges", i per això preveu derogar-la quan arribi al govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És més fàcil canviar legalment de sexe que aprovar la selectivitat o el carnet de conduir", ha dit en una entrevista a Onda Cero. Els populars volen dissenyar una altra llei per al col·lectiu trans que torni a fer obligatori un informe mèdic per iniciar un canvi de sexe. És a dir, revertir la despatologització que havia instaurat el ministeri d'Igualtat. En aquest sentit, Feijóo creu que són els metges i no els "pacients" els que han de decidir si cal un tractament d'hormonació. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ja ha reaccionat a les paraules de Feijóo i l'ha acusat d'intentar "disciplinar el moviment feminista i LGTBI".

Les lleis feministes no són les úniques que el PP s'ha proposat derogar o reformar, sinó que tampoc preveu mantenir ni aplicar la llei de memòria democràtica. ¿Espanya es quedaria sense llei de memòria, llavors? Feijóo ha obert la porta a mantenir la que es va aprovar durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, una norma en la qual el PP en aquell moment va votar en contra. Tampoc preveu mantenir intacta la reforma laboral, tot i que està disposat a consensuar amb els agents socials qualsevol canvi. Ara bé, si no s'arriba a un pacte, tirarà pel dret: "Governar és indelegable".

La llei Celaá és una altra de les normes que preveu derogar el PP, perquè considera que prioritza el català per sobre el castellà a les aules catalanes. Ara bé, aquesta vegada Feijóo ha evitat parlar "d'apartheid" a l'escola catalana, un terme que va utilitzar fa pocs mesos per carregar contra el model d'immersió lingüística, el mateix que havia utilitzat el seu predecessor, Pablo Casado. "Els polítics molts cops copien els periodistes", ha afirmat. Creu, això sí, que "no hi ha equilibri lingüístic" a les aules perquè els polítics "obliguen" a estudiar en català.

Almenys un cara a cara amb Sánchez

Falten poques setmanes perquè comenci la campanya electoral i encara s'ha de definir en quin format es veuran les cares els dos principals aspirants a presidir el govern espanyol, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Aquest dilluns el líder socialista va proposar sis cara a cara setmanals fins al 23-J, que el president popular va rebutjar. Aquest dimarts, però, Feijóo s'ha compromès almenys a un cara a cara amb Sánchez: "Els debats no s'obliguen, es negocien".

A més, el líder conservador ha tornat a demanar a Sánchez que es comprometi a no intentar governar si no guanya les eleccions. "Jo no governaré si no guanyo les eleccions. ¿Sánchez accepta que no es presentarà a la investidura si no és la força més votada? Jo ho accepto", ha afirmat. Feijóo ha insistit en construir governs en solitari del PP a les autonomies on necessita Vox i, per tant, ha demanat a l'extrema dreta que ho faciliti.

stats