La investidura espanyola
Política 05/09/2023

El PP descarta ara reunir-se amb Junts si el que reclamen és l'amnistia

Vox garanteix el suport a la investidura del líder popular després que Feijóo i Abascal s'hagin reunit aquest matí al Congrés

3 min
Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal reunits aquest matí al Congrés

MadridAlberto Núñez Feijóo ja no està disposat a reunir-se amb Junts. Els dirigents populars s'han passat dies justificant una trobada amb el partit de Carles Puigdemont en el marc de la ronda de contactes de cara la investidura del líder del PP –amb tota probabilitat fallida–. L'argument era que es reunien amb tots els grups constituïts al Congrés, excepte EH Bildu. El relat ha durat fins a aquest dimarts, quan Feijóo s'ha fet enrere i ha descartat reunir-se amb la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, si té previst posar sobre la taula l'amnistia. "Després de conèixer la postura de Puigdemont, si ens ha de proposar l'amnistia com a requisit, ens podem estalviar la reunió", ha afirmat en roda de premsa després de trobar-se amb el líder de Vox, Santiago Abascal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió que el PP tenia previst mantenir amb Junts havia aixecat crítiques dins el partit. La més sorollosa havia estat la del líder del partit a Catalunya, Alejandro Fernández. Però fins a aquest dilluns, tots els dirigents populars mantenien que es reunirien amb Nogueras, i el portaveu, Borja Sémper, s'afanyava a diferenciar la reunió que podia tenir el PP amb Junts al Congrés de la que va mantenir la vicepresidenta segona en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb el mateix Carles Puigdemont aquest dilluns a Brussel·les. Per a Feijóo ha estat un punt d'inflexió la conferència d'aquest dimarts de l'expresident de la Generalitat, sobretot perquè ha posat com a condició una llei d'amnistia abans de la investidura, tot i que Junts la defensa des de fa setmanes.

"Si tenen coses diferents a dir-nos, evidentment escoltarem", ha afirmat Feijóo. Res fa pensar, però, que Junts renunciï a la petició d'amnistia. Per tant, en aquest escenari, per a Feijóo "el més operatiu per economia política i processal és no tenir la reunió". El líder popular considera que les condicions de Junts per a la investidura "no són ni acceptables ni assumibles" i, en aquest sentit, el dirigent popular ha reiterat que ell no acceptarà cap "xantatge" per part dels grups independentistes. Unes hores abans, en una entrevista a la Cope, Feijóo ho havia exemplificat explicant que en la negociació per a la mesa del Congrés, Junts ja li va posar sobre la taula l'amnistia, cosa que el PP no va acceptar tot i perdre la presidència de la cambra baixa.

Abascal garanteix el seu suport a Feijóo

Uns minuts abans que Feijóo tanqués la porta a una reunió amb Junts, el líder de Vox, Santiago Abascal, havia evitat carregar contra aquesta hipotètica trobada. S'havia limitat a dir que Vox no s'hi reuniria perquè només parla amb qui defensa la Constitució. Abascal ha volgut donar una imatge d'unitat en un moment complicat en la relació entre totes dues formacions, però també pocs dies després que segellessin un pacte de govern autonòmic més, el de Múrcia. El líder de Vox ha confirmat que el partit d'extrema dreta donarà suport a la investidura de Feijóo, malgrat que sigui fallida.

Tots dos dirigents han admès que els separen "grans diferències", però que davant l'aliança que el PSOE vol teixir amb els partits independentistes, totes dues formacions han decidit anteposar els "interessos" de l'Estat. "Amb Vox hi ha discrepàncies i n'hi haurà, som partits diferents, és obvi [...]. Però hi ha hagut respecte i hem estat capaços d'anteposar la igualtat de tots els espanyols davant la discrepància política de dos partits", ha afirmat Feijóo. "Hi ha grans diferències entre el PP i Vox, però ara no toquen", ha dit, al seu torn, Santiago Abascal, que creu que la investidura fallida de Feijóo servirà per preparar l'oposició per al "cop que es prepara". Fins ara, totes les trobades que havien mantingut Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal s'havien fet lluny de qualsevol focus. De fet, les havien comunicat a posteriori. La d'aquest dimarts ha estat la primera que els dos partits han publicitat.

stats