PARTITS
Política 23/05/2022

Feijóo dona per acabada l'opa hostil a Ciutadans

La marxa d’Hervías suavitza les relacions entre populars i taronges

3 min
Inés Arrimadas en una imatge recent al Congrés de Diputats.

Barcelona / MadridOpa hostil és un terme econòmic: és quan una persona o entitat intenta adquirir una empresa sense el consentiment de la seva pròpia direcció. I va ser aquesta la designació que la premsa va donar a l’operació llançada per Pablo Casado contra Ciutadans amb la intenció de deglutir la formació taronja, que abans d’entrar en fase de desfeta havia ambicionat fer el sorpasso als conservadors. La seva estratègia consistia en dessagnar internament el partit a base de fitxatges en moments delicats -el més sonat a Catalunya va ser el de Lorena Roldán poc abans del 14-F-, però la del seu successor a la presidència del PP, Alberto Núñez Feijóo, és una altra. La nova direcció dels populars ha donat l’ofensiva per acabada. Ara, confirmen des del PP, només cobegen els votants -i no tant els càrrecs- de Cs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció taronja ha rebut amb alleujament la fi d’aquesta política d’absorció dels seus quadres interns, que un càrrec dirigent defineix com a “armistici”. El PP va aconseguir mantenir el govern a la regió de Múrcia gràcies a un exercici de transfuguisme de diputats de Cs, i poc després va fitxar l’exsecretari d’organització i artífex de l’estructura interna de Cs a tot l’Estat, Fran Hervías. Ell va centralitzar el transvasament de càrrecs cap al PP, que, lent però constant, va anar laminant la moral de Cs, assetjat també per les desercions dels crítics i la fuga de militants mentre sumava derrotes electorals. “Era molt complicat fer política en aquest ambient, alguns càrrecs renunciaven a fer oposició”, admet una veu de la direcció estatal, mentre que des de l’executiva catalana recalquen els “esforços” per combatre la imatge que quedava del partit als mitjans. “No estem morts”, reivindiquen.

Amb la caiguda de l’antiga direcció del PP, Hervías també va quedar-se sense càrrec, ja que el seu contracte de confiança estava lligat a l’executiva anterior. Fonts de la direcció estatal popular expliquen que s’ha posat punt final a l’estratègia: “Ara hi ha un altre equip”.

Una millora en les relacions

Des de la cúpula de Cs apunten a una millora de les relacions amb el PP de Feijóo. Fonts taronges expliquen que tant alguns diputats del PP al Congrés com el vicesecretari institucional popular, Esteban González Pons, els van informar del cessament d’Hervías, un gest que Cs va llegir com una mà estesa. Al PP, però, eviten confirmar aquests contactes. Acabar amb les hostilitats permet a Cs, assenyala una veu, “agafar aire” i preparar-se amb tranquil·litat per a les municipals.

En paral·lel, fonts de la direcció estatal del PP assenyalen que la fi de l’opa hostil anirà seguida d’una estratègia “molt intensa de captació de votants de Cs: ens interessen més que els quadres”. Ara bé, i tot i que “no hi ha una estratègia d’anar a batre ningú”, les seves portes continuen obertes a casos individuals. “Estem necessitats de gent”, remata un dirigent dels populars catalans, mentre que un altre té la tesi que Cs “desapareixerà” per si sol sense la necessitat que el PP es mogui.

Hervías sempre ha negat haver participat en una estratègia de captació de quadres taronges, però fonts pròximes a l’exdirigent admeten l’eina de “transvasament organitzat” de càrrecs buscant el mateix amb els votants. “Feijóo considera que Cs es destrueix sol, però hi havia equips humans que valien la pena i era una manera d’assegurar-se que el mort és mort”, apunta un exdirigent de Cs, que troba un “error” la decisió del nou líder dels conservadors. Què passarà amb els càrrecs de Cs que van decidir fer el pas al PP, ara sense el “vehicle” entre dos mons que era Hervías?Entre ells hi ha els quatre diputats que van fer fracassar la moció de censura a Múrcia o l’exlíder de Cs al País Valencià Toni Cantó. Des de l’entorn de l’exsecretari d’organització de Cs adverteixen que, si es queden sense espai al PP, alguns podrien organitzar-se pel seu compte.

Arrimadas signa un conveni de col·laboració amb l’FDP alemany

Cs sap que la travessa pel desert serà llarga. Mentrestant, intentarà mantenir representació institucional i reconstruir el seu discurs fent més èmfasi en l’aposta pel liberalisme, expliquen fonts de la direcció. El seu referent és Partit Democràtic Lliure Alemany (FDP), amb qui el 9 de maig van signar un conveni de col·laboració a través de les fundacions dels dos partits. L’FDP es va quedar sense representació el 2013 al Parlament alemany. “Van aplicar un pla d’acció i es van recuperar”, argumenta Cs en un document intern.

stats