CRÒNICA

Feijóo recupera la línia dura de Casado contra el català

Sánchez rebaixa el to contra el líder del PP per no fer descarrilar les negociacions pel CGPJ

3 min
Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez durant el debat al Senat.

MadridSi algú pensava que Alberto Núñez Feijóo adoptaria un to més conciliador que Pablo Casado en la qüestió territorial o lingüística anava molt equivocat. Quan tots els focus estan posats en la guerra d'Ucraïna i en les seves conseqüències econòmiques, quan el debat sobre la factura energètica o els impostos és el que copa les tertúlies i les portades de diari, i quan Feijóo fa bandera de parlar gallec i de practicar un "bilingüisme cordial", el PP no vol renunciar a un dels seus grans clàssics: la suposada persecució del castellà a Catalunya. "Jo estimo Espanya i em comprometo a no pactar amb els independentistes per prohibir l'espanyol a les escoles", ha dit Feijóo enmig d'una eixordadora ovació de la bancada popular al Senat. L'escenari era el cara a cara amb Pedro Sánchez, on el president del govern hi ha anat a explicar el seu pla per fer front a la crisi inflacionària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En general, i a diferència del debat de fa un mes, Feijóo ha estat més agressiu amb Sánchez que Sánchez amb Feijóo. Ara bé, el president espanyol tampoc s'ha amagat: "Quina Catalunya prefereix vostè, la d'octubre del 2017 o la del 2022?", li ha etzibat enmig dels aplaudiments de la bancada socialista. D'alguna manera, és com si el PP no confiés prou en fer una oposició econòmica, que és el que semblava que volia fer Feijóo en un inici, i sap que no pot renunciar a la bandera. Per això Sánchez li ha retret que el consideri una mena de mal espanyol. "Jo estimo el meu país almenys tant com vostè", l'ha advertit. Tot i això, el president espanyol ha rebaixat el to per no posar en perill les negociacions per renovar el CGPJ. El resultat ha estat que Feijóo ha aparegut més crispat que de costum.

Sánchez a Feijóo: "Quina Catalunya prefereix vostè, la d'octubre de 2017 o la de 2022?"

En el debat amb la resta de grups, Sánchez ha estat especialment dur amb Junts, partit al qual ha acusat de no "fer política ni a Catalunya ni a Espanya" i d'estar "encenent espelmes perquè governi la dreta i l'extrema dreta perquè pensen que així podran tornar a l'octubre del 17". El senador de Junts, Josep Lluís Cleries, ha acusat Sánchez d'incomplir els seus compromisos amb Catalunya i ha aprofitat també per criticar ERC pel seu suport a l'executiu.

En resposta a la senadora d'ERC Mirella Cortès, Sánchez ha instat els republicans a obrir una taula de diàleg entre partits catalans aprofitant la sortida de Junts del Govern. En la seva compareixença al Senat, ha rebutjat "lliçons de democràcia" per part d'Esquerra i ha qüestionat la "independència" de TV3. Abans Cortès havia qüestionat que Espanya sigui una democràcia plena mentre hi hagi repressió a l'independentisme.

Debat econòmic

Pel que fa al debat econòmic, no hi ha hagut grans novetats respecte al que es va veure la setmana passada al Congrés. Sánchez ha teixit el seu discurs al voltant d'una idea bàsica: de la mateixa manera que el govern espanyol va doblegar la corba dels contagis durant la pandèmia, ara farà el mateix amb la inflació amb els seus paquets de mesures. Per la seva part, Núñez Feijóo, que disposava de només 15 minuts, li ha volgut tornar a Sánchez les desqualificacions que li va dedicar al setembre: "Que el govern sempre erri en les seves previsions econòmiques, ¿és insolvència o mala fe?", ha dit.

A partir d'aquí, s'han succeït els retrets. Feijóo ha recordat que Espanya és a la cua d'Europa pel que fa a la recuperació del PIB prepandèmia: "Vostè deixarà de ser president i Espanya no haurà recuperat el seu PIB", ha subratllat. Sánchez, per contra, ha tret pit de l'impacte de les seves mesures, sobretot de la rebaixa de la inflació del 10,5% al 8,9%, i ha contraatacat recordant la gestió de Feijóo a la Xunta: "Vostè em critica per augmentar el deute públic, però s'oblida de dir que vostè el va triplicar a Galícia". Sánchez ha intentat que el líder de l'oposició es mullés sobre la pujada de les pensions segons l'IPC o sobre els impostos a les elèctriques i les entitats financeres, però Feijóo ha passat de puntetes sobre aquestes qüestions per fer-li una contraproposta enverinada: "Retiri vostè el projecte de pressupostos i llavors podrem parlar", li ha dit conscient que demana un impossible.

El duel entre tots dos arriba en plenes negociacions per renovar el CGPJ i després que el CIS, amb la credibilitat molt tocada, atorgui quatre punts d'avantatge al PSOE sobre el PP. Feijóo sembla haver comprat la idea de la línia dura del partit (Ayuso), que consisteix a presentar Sánchez com un perill per a Espanya. La incògnita ara és si, malgrat el bon to de Sánchez, Feijóo s'atrevirà a pactar el CGPJ amb el dimoni.

stats