Governabilitat a l'Estat
Política 17/05/2023

Feijóo s’acosta a Sánchez i Sumar ja és tercera força, segons el CIS

El PP se situaria a menys de dos punts del PSOE i Yolanda Díaz supera Vox

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, intervenint des del Senat

MadridAlberto Núñez Feijóo escurça distàncies respecte a Pedro Sánchez. Segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el PP se situaria en el 27,2% d'intenció de vot si se celebressin ara eleccions generals, a menys de dos punts del PSOE (29,1%). Respecte a fa un mes, els socialistes perden 1,3 punts i el PP en suma 1,1. L'enquesta, feta entre el 3 i el 8 de maig, a les portes de la campanya electoral, situa en tercer lloc Sumar (12,3%), la plataforma impulsada per Yolanda Díaz, que amb un increment d'1,7 punts respecte a l'abril superaria Vox, que retrocedeix fins al 10,6%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El CIS no situava el líder del PP tan a prop del president espanyol des del gener, quan la distància era de només 1,7 punts. Després d'uns mesos en què havia ampliat l'avantatge de Sánchez, ara Feijóo torna a trepitjar-li els talons. Aparentment, la vicepresidenta segona del govern espanyol incorpora pràcticament tots els votants de Més País el 10-N del 2019, n'esgarrapa del PSOE i en capta de Podem, que si es presentés en solitari només obtindria el 6,1% dels sufragis, sis dècimes menys que les pronosticades fa un mes. Amb tot, la suma entre el partit lila i Sumar s'enfila fins al 18,4% dels suports, una xifra que l'espai a l'esquerra del PSOE no ha assolit al CIS des de fa cinc anys. Aquests resultats, doncs, assenyalen el camí de la unitat a Sumar i Podem, atès que la traducció en escons de presentar-se per separat seria perjudicial.

Segons el CIS, ja hi ha més votants d'Unides Podem arreu de l'Estat i d'En Comú Podem a Catalunya que votarien Sumar si ara hi hagués eleccions que no pas el partit lila. De fet, Díaz ja va fer públiques les conclusions dels seus grups de treball, una mena d'avançament del seu programa. De cara a la campanya, les dues formacions han signat una mena de treva durant la campanya electoral del 28-M i Podem ha agraït a la ministra de Treball que s'hi estigui implicant acompanyant candidats de Podem, com el valencià Héctor Illueca; l'alcaldable a Alcorcón, Jesús Santos, o la cap de llista a la Comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto, encara que estigui exhibint més sintonia amb la candidata de Més Madrid Mónica García a la capital de l'Estat. Ara bé, un cop passi la cita electoral s'hauran de reprendre les negociacions de cara a les generals, i Podem vol reservar-se una quota de poder.

Qui prefereixes que sigui president del govern espanyol?
En percentatge i variació respecte al CIS anterior

20,7%

Pedro Sánchez

PSOE

-0,5

15%

Alberto N. Feijóo

PP

+0,4

12,7%

Yolanda Díaz

Sumar

-0,5

5,8%

Santiago Abascal

Vox

=

0,4%

Inés Arrimadas

Cs

-0,3

20,7%

Pedro Sánchez

PSOE

-0,5

15%

Alberto N. Feijóo

PP

+0,4

12,7%

Yolanda Díaz

Sumar

-0,5

5,8%

Santiago Abascal

Vox

=

0,4%

Inés Arrimadas

Cs

-0,3

Pedro

Sánchez

PSOE

20,7%

-0,5

Alberto

N. Feijóo

PP

15%

+0,4

Yolanda

Díaz

Sumar

12,7%

-0,5

Santiago

Abascal

Vox

5,8%

=

Inés

Arrimadas

Cs

0,4%

-0,3

El transvasament de vots amb el PSOE, en canvi, és d'anada i tornada. Un 8,7% d'exvotants socialistes apostarien per Díaz, un punt més que fa un mes, per bé que un 11,1% dels que van triar la papereta de Pablo Iglesias fa quatre anys ara optarien per Sánchez. Designada a dit, el relleu de l'exlíder de Podem presenta candidatura a la Moncloa i és la tercera aspirant preferida pels electors, tot i que empitjora mínimament la seva valoració. Díaz passa d'un 4,9 a un 4,8 en una escala de l'1 al 10 i el 12,7% dels enquestats la situen com la seva favorita per a la presidència del govern espanyol, mig punt menys que a l'abril. Com cada mes, la majoria dels espanyols responen que cap dels líders actuals seria el seu preferit per governar l'Estat, si bé dels que es presenten, Sánchez continua en primera posició. Això sí, baixa del 21,3% al 20,7%, mentre que Feijóo puja del 14,6% al 15%.

Ensorrament de Cs

Cs camina a poc a poc cap a la seva desaparició del mapa estatal, amb una sotragada important aquest 28-M i una segona que arribarà al desembre. El 2,3% dels enquestats al CIS votaran la formació taronja, que ni tan sols ha aclarit qui presentarà com a candidat a la Moncloa. El percentatge arreu de l'Estat és inferior al que obtindria ERC rebent vots només a Catalunya (2,4%). Només un de cada deu votants de Cs l'any 2019 repetirà, la meitat aniran al PP i una petita part a Vox, segons el baròmetre. Així, Feijóo és el més beneficiat que la triple dreta es converteixi en doble dreta, però també pescaria en territori ultra: el 14,6% d'exelectors de Vox ara agafarien la papereta del PP, mentre que en sentit contrari, el 8,9%.

stats