Feijóo posa les bases del nou PP i tria Gamarra com a número dos

El dirigent gallec serà coronat com a nou president del partit al congrés de Sevilla

4 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo

MadridEl PP va patir ara fa poc més d’un mes una de les fractures més profundes de la seva història. El partit encara es recupera d’una de les batalles públiques més cruentes en el si de la formació: la pugna pel poder entre l’encara president dels populars, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va acabar amb una revolta interna contra la direcció de Casado, que no va tenir cap més remei, tot i resistir-s'hi, que fer un pas al costat. A la banda, s'escalfava el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que aquest cop sí, es va deixar entronitzar pels barons com a futur president dels populars. El dirigent gallec vol imprimir un nou rumb al partit, fer-lo virar cap al centre i eixamplar-ne la base. I ja ha triat amb qui farà tàndem per complir aquest objectiu: l'actual portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra. Aquest divendres Feijóo agafarà oficialment les regnes del partit en el congrés que els conservadors celebraran a Sevilla fins dissabte. Allà posarà les bases del que vol que sigui el nou PP davant d’un Pablo Casado que dirà el seu últim adeu al partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars volen posar el comptador a zero aquest cap de setmana i s'aferren a Alberto Núñez Feijóo perquè els faci ressorgir de les cendres. Confien en un perfil polític amb una llarga trajectòria a l'esquena: quatre majories absolutes i tretze anys al capdavant de la Junta de Galícia. És precisament aquest bagatge el que Feijóo explotarà per forjar-se un nom com a alternativa a l’actual president espanyol, Pedro Sánchez. La seva experiència en gestió pública i l'economia –el model liberal clàssic del PP– seran els principals eixos del seu discurs. La batalla cultural que havia intentat lliurar Casado queda, per ara, aparcada.

El rol de líder de l'oposició

Des d’on i com exercirà de líder de l’oposició és encara una incògnita. Tots els que el coneixen coincideixen en subratllar l’hermetisme amb què Feijóo pren les seves decisions. El dirigent gallec abandonarà la Junta de Galícia aquest mes d’abril –s’ha resistit encara a concretar-ne la data– per centrar-se en el seu nou rol com a líder del PP. No ha revelat encara, però, si farà servir el Senat –Feijóo no és diputat al Congrés– com la seva plataforma per debatre directament amb Sánchez o ho farà des de fora de les institucions. Tampoc ha donat a conèixer encara l’equip complet del qual es rodejarà.

Només un nom, el més important, això sí, el de la seva número dos. L’actual portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, serà la nova secretària general del PP. “Ha servit els seus veïns des de l’alcaldia de Logronyo. Ha servit el seu país des de diferents responsabilitats en el Congrés. Li demano que assumeixi una nova responsabilitat servint també el seu partit”, ha anunciat el mateix Feijóo aquest dijous, la vigília que comenci el congrés a Sevilla, en un tuit. En roda de premsa des de Galícia, ha presentat Gamarra com una persona “dialogant” i amb “experiència” amb qui confia fer tàndem per dirigir el partit. Com a secretària general, Gamarra tindrà a les seves mans la gestió del territori i entre les seves primeres cites, convocar el congrés del PP de Madrid. Ja amb l’aval de la direcció estatal, en el conclave previst per abans de l’estiu, Isabel Díaz Ayuso ha de ser elegida presidenta de la formació. I de cara la tardor, també haurà d’abordar el congrés dels populars catalans, on es dirimirà si Alejandro Fernández revalida el càrrec o no.

Gamarra va ser alcaldessa de Logronyo des del 2011 fins al 2019 i és un perfil que ha anat a l’alça en els últims anys al partit. La batalla pública entre Casado i Ayuso va acabar de catapultar la dirigent popular de la Rioja com un perfil de consens: va ser l’elegida per ocupar la coordinació general durant el període transitori fins a la convocatòria del congrés dels populars. Gamarra hauria estat proposada pel mateix Casado i acceptada pel dirigent gallec.

El fet de ser elegida secretària general obre la incògnita de quin paper tindrà dins el grup parlamentari del Congrés. El nou càrrec la reforça com a cara visible dels populars a la cambra baixa, però el volum de feina que tenia ara com a portaveu i coordinadora del grup és incompatible amb el de secretària general. Al Congrés, Gamarra seria la persona amb qui Feijóo delegaria tota l’acció política. Així, segons diverses fonts consultades, una possibilitat seria que la dirigent popular assumís la presidència del grup i fos qui preguntés al president espanyol, Pedro Sánchez, en les sessions de control i, en canvi, delegués la tasca de coordinació i portaveu en un altre diputat.

El viatge cap al centre

“Quan t’equivoques de camí, has de tornar al començament”, apuntava aquesta setmana un membre del comitè organitzador del congrés. Evitava, però, concretar en quin moment els populars van agafar la direcció equivocada i se centrava en remarcar que l’objectiu del partit ara és tornar als seus inicis, als de la refundació del 1989, quan el partit va abandonar el nom d’Aliança Popular i, un any després, l’expresident espanyol José María Aznar va agafar el relleu de Manuel Fraga en el congrés que el PP també va celebrar a Sevilla. Aznar, al costat de Mariano Rajoy, també serà aquest divendres a la ciutat andalusa. Els populars volen tornar al “centre” de l'espectre ideològic per tornar a ser el partit de les majories absolutes que els va portar a la Moncloa. “Som el partit de centre, de la llibertat, obert a tothom i que es renova per addició”, apuntava el mateix membre del comitè organitzador del congrés.

Un gir en el camí que havia traçat Casado durant els últims quatre anys i que ell mateix veurà com es comença a esmenar a Sevilla. Allà, l'encara president popular s'acomiadarà finalment del partit. Casado va voler aguantar viu fins al conclave de l’abril per tenir una sortida més o menys digna, però el PP ha diluït la seva intervenció al costat dels expresidents Aznar i Rajoy i després que hagi intervingut ja Isabel Díaz Ayuso. Després de setmanes fora dels focus –només s’ha deixat veure per anar a votar al Congrés–, Casado reapareixerà aquest divendres davant dels que el van forçar a abandonar.

stats