Política 10/06/2014

Felip VI ha de vestir de militar el dia de la proclamació?

Els partits discrepen sobre la indumentària del futur rei el dia 19

Joan Rusiñol
1 min

MadridNova polèmica sobre la proclamació de Felip VI la setmana que ve. El portaveu del Partit Nacionalista Basc al Congrés, Aitor Esteban, s'ha preguntat aquest dimarts si és oportú que vesteixi de militar. El monarca és cap de l'Estat espanyol i cap suprem dels exèrcits. Quina de les dues posicions prioritzarà el dia 19?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esteban ho té clar: "Ha de venir vestit de civil" perquè, en cas contrari, hi haurà ressonàncies de la jura del seu pare, Joan Carles, elegit hereu pel franquisme i avalat pel pacte constitucional de 1978. En aquell referèndum el PNB ja va fer campanya per l'abstenció, el mateix vot que defensaran demà a la cambra baixa durant el debat per aprovar la llei orgànica que regula l'abdicació reial.

La líder d'UPyD, Rosa Díez, ha tret importància al debat sobre l'uniforme que porti aquell dia Felip. Per ella, l'essència d'aquest debat és que els "diputats respecten i fan respectar la Constitució". Per això, la seva formació votarà sí demà.

Des del PP, el portaveu parlamentari, Alfonso Alonso, assegura que no té cap "preocupació per la indumentària" sinó que té especial interès a escoltar el "discurs" que farà el futur rei. Pels populars, més enllà del vestit, és important que "l'acte central serà al Parlament", un fet que reforça el caràcter parlamentari de la monarquia espanyola. No obstant, just després hi haurà una parada militar. ¿Anirà primer de civil i després presidirà l'acte vestit de militar? ¿O anirà tota la jornada vestit d'uniforme?

stats