Felip VI reivindica els jutges com a garants de la "convivència" a l'Estat

Lesmes celebra el retorn del rei a l'entrega dels despatxos a Barcelona i carrega contra les pressions "il·legítimes" al poder judicial

3 min
El rei Felip VI al costat del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes

BarcelonaUn any després de la tempesta, calma i reafirmació. Monarquia i judicatura s'han retrobat aquest dilluns a Barcelona en la cerimònia d'entrega dels despatxos judicials. Un acte, el segon més important de l'any judicial, que el curs passat va posar els jutges en peu de guerra pel veto de la Moncloa a la visita de Felip VI a Catalunya, quan faltaven pocs dies per a la inhabilitació del president Quim Torra. La cita a L'Auditori, que ha acabat amb els magistrats cridant de nou l'inèdit "Visca el rei!" que el setembre del 2020 ja va ressonar a la capital catalana, ha estat farcida d'elogis entre el monarca i el poder judicial. Ambdues parts han reivindicat la independència dels jutges respecte del poder polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, posés en valor l'"enorme força simbòlica i profund significat constitucional" de la presència del rei, el monarca ha definit el sistema judicial com un dels "pilars fonamentals" de la democràcia espanyola i ha assenyalat els jutges com a garantia de la "concòrdia", la "convivència pacífica" i la "resolució de conflictes" a l'Estat. "Una societat moderna i avançada com la nostra, una societat plenament democràtica com és l'espanyola, només es pot desenvolupar en pau i concòrdia si compta amb un mecanisme independent i neutral per a la resolució de conflictes", ha afirmat. I ha animat la nova fornada de 188 jutges (la majoria d'ells, 73, amb destinació a Catalunya) a defensar, des de "la independència i la imparcialitat", la legitimitat "constitucional i moral" del poder judicial.

El seu discurs l'han seguit des del mateix escenari la ministra de Justícia, Pilar Llop, i la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. I ha estat davant d'elles que Lesmes ha carregat contra els "elements estranys, no acceptables ni processalment ni jurídicament" que pretenen "influir il·legítimament" en les decisions judicials. Unes paraules que connecten amb els reiterats tocs d'atenció del CGPJ a diversos ministres d'Unides Podem quan han expressat el seu desacord amb determinades sentències, així com a les crides del Govern a la Moncloa per acabar amb la judicialització del conflicte amb l'Estat. "Aquests elements estranys poden ser de molt diversa índole i correspon a l'ordenament jurídic i, si és el cas, a l'òrgan de govern dels jutges [...] establir les barreres necessàries perquè no arribin a interferir en la labor jurisdiccional", ha sentenciat. I tot plegat amb un objectiu al primordial que Lesmes ha volgut remarcar als nous jutges: “Una defensa ferma de la Constitució i de la llei”.

L'acte, al qual també ha assistit el president del Tribunal Constitucional (TC), Pedro González-Trevijano, arribava poc després de l'acord entre el PP i el PSOE per renovar, entre d'altres, el TC i el Tribunal de Comptes -ambdós marcadament polititzats-, però amb el manteniment del bloqueig per rellevar l'òrgan que presideix Lesmes, amb el mandat caducat des de fa gairebé tres anys. Ni ell ni el rei han fet referència a l'esperada renovació.

Una visita sense manifestacions

Si a la cerimònia del matí no hi ha hagut cap representant de la Generalitat, el president Pere Aragonès i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, sí que han coincidir amb Felip VI al vespre en un acte de Foment al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Lluny del que el govern espanyol podia esperar l’any passat, però, no hi ha hagut cap concentració contra la presència de Felip VI a Barcelona. Aquesta és la seva setena visita a Catalunya des de principis d’any, i la majoria de les últimes manifestacions en contra han sigut molt descafeïnades.

El 2020, en vigílies del tercer aniversari de l'1-O i la sentència d'inhabilitació de Torra, la Moncloa va preferir no arriscar la "seguretat" del monarca i "vetllar per la convivència" a Catalunya. La negativa a l'assistència del rei a l'entrega dels despatxos judicials va enutjar la judicatura i Lesmes va acabar fent pública una conversa en què el monarca lamentava no haver pogut ser a la capital catalana. "Poder dedicar aquest any les meves primeres paraules a donar-vos la benvinguda constitueix per a mi, per a tots nosaltres, un gran honor i una immensa satisfacció", li ha dit Lesmes aquest dilluns, i ha afegit que el poder judicial actua precisament en nom del monarca, que "simbolitza la unitat i permanència" d'Espanya.

stats