Política 03/10/2017

Felip VI obvia demanar diàleg, s'alinea amb Rajoy i acusa el Govern d'una "deslleialtat inadmissible"

El monarca espanyol no menciona els ferits ni condemna la violència policial

Dani Sánchez Ugart
2 min
El rei obvia demanar diàleg, s'alinea amb Rajoy i acusa el Govern d'una "deslleialtat inadmissible"

MadridLa Zarzuela surt de la inacció. El rei d'Espanya, Felip VI, ha dirigit aquest dimarts al vespre un discurs als espanyols en el qual s'ha situat sense embuts al costat de l'estratègia del govern espanyol de Mariano Rajoy i ha obviat demanar diàleg per resoldre el conflicte, com han fet diversos actors internacionals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Felip VI, els governants catalans "d'una manera reiterada, conscient i deliberada han incomplert la Constitució. Amb les seves decisions han vulnerat de manera sistemàtica les normes, i han demostrat així una deslleialtat inadmissible amb els poders de l'Estat". A més ha avalat l'estratègia de Rajoy, perquè "és responsabilitat dels legítims poders de l'Estat assegurar la vigència de l'estat de dret i l'autogovern de Catalunya, basat en la Constitució". També ha reiterat el seu "compromís" amb la Constitució i amb la "unitat d'Espanya".

També ha acusat els dirigents sobiranistes d'haver "dividit la societat catalana, que està fracturada i enfrontada". "Amb la seva conducta irresponsable fins i tot poden posar en risc l'estabilitat econòmica i social", ha dit, el dia en què hi havia convocada una aturada de país a Catalunya.

Segons ell, el que veiem aquests dies és la "culminació d'un inacceptable intent d'apropiació de les institucions històriques" que ha dut Puigdemont i els impulsors del referèndum a situar-se "al marge del dret i la democràcia": "Han pretès trencar la sobirania nacional i la unitat d'Espanya, el dret a decidir de tots ells".

Dirigint-se "als ciutadans de Catalunya", Felip VI ha dit que "des de fa dècades vivim en un estat democràtic que ofereix les vies perquè qualsevol persona pugui defensar les seves idees", i que "a l'Espanya constitucional i democràtica tenen un espai de concòrdia i trobada amb tots els ciutadans". Segons ell, a Catalunya "hi ha gran inquietud per la conducta de les autoritats autonòmiques. Als que així ho senten els dic que tenen el suport de tots els espanyols", ha afegit.

Al conjunt dels espanyols, Felip VI els ha enviat "un missatge de tranquil·litat i d'esperança": "Són moments molt difícils, però sortirem endavant perquè creiem en el nostre país i ens sentim orgullosos del que som".

stats