Política 01/03/2021

Felip VI i Sánchez viatjaran a Catalunya divendres per visitar la planta de Seat a Martorell

Van ajornar-ne la visita al desembre per la quarantena de Sánchez després d'haver-se reunit amb Macron

2 min
Felip VI i Pedro Sánchez a les portes del Congrés durant la commemoració dels 40 anys del 23-F.

MadridEn ple debat sobre la monarquia després de la nova regularització de Joan Carles I, amb les negociacions entre partits a Catalunya per formar govern en marxa i enmig de l'alerta pels aldarulls a Barcelona, Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tenen previst viatjar aquest divendres a Catalunya per visitar la planta de Seat a Martorell, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA. La visita estava prevista per al desembre però es va acabar ajornant a última hora per la quarantena preventiva que va haver de fer Sánchez després d'haver-se reunit amb el president francès, Emmanuel Macron, que va donar positiu per coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El viatge es percep com una mostra de suport a la Corona en un moment en què els socis de govern de Sánchez, Unides Podem, qüestionen el paper del ministeri d'Hisenda per no haver investigat abans els diners que el rei emèrit tenia pendents de regularitzar. El president espanyol va assenyalar divendres que sentia incomoditat per les "actituds incíviques" de Joan Carles I, però va desvincular-ne del tot el seu fill i va lloar la modernització de la Corona que, segons el seu parer, està duent a terme Felip VI.

El PSOE aquest dilluns ha insistit en la "voluntat de modernització i actualització" de la monarquia de Felip VI, però alhora ha admès que ara per ara no s'havia fet "cap avenç" de com serien les possibles reformes per dur a la pràctica aquesta modernització. Podem, en canvi, demana posar fi a la inviolabilitat del monarca, però per fer-ho caldria obrir el meló de la Constitució, un pas que els socialistes de moment descarten.

La polèmica pels despatxos judicials

L'últim cop que Felip VI va viatjar a Catalunya va ser justament pocs dies abans de Nadal per lliurar en mà el premi Cervantes al poeta Joan Margarit en un acte privat acompanyat del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, que no estava previst a l'agenda de la Casa del Rei. S'arrossegava encara una mica la polèmica per la decisió de la Moncloa que el rei no assistís al lliurament de despatxos judicials a Barcelona al juliol, una decisió que va indignar el Poder Judicial. Felip VI va decidir trucar al president de l'òrgan de govern dels jutges, Carlos Lesmes, per agrair-li el suport i comentar-li que "li hauria agradat ser a Barcelona".

Sánchez va intentar reconduir la crisi amb una imatge junts en l'entrega d'uns premis econòmics, però des de llavors no s'ha repetit. Ara el viatge arribarà en un moment especialment convuls: els aldarulls a Barcelona es produeixen per l'empresonament del raper Pablo Hasél arran de les seves crítiques als Borbons.

stats