GUERRA AL PSOE
Política 29/09/2016

Felipe González, el detonant de la rebel·lió final

L’expresident culmina la batalla contra Sánchez, a qui acusa d’haver-lo enganyat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Des del 20-D que l’expresident socialista
 Llança consignes perquè el PSOE permeti a Rajoy seguir governant.

MadridNi Susana Díaz ni Eduardo Madina, els dos grans rivals de Pedro Sánchez dins del PSOE: el detonant de la rebel·lió final en la guerra contra Ferraz va ser ahir ni més ni menys que l’expresident Felipe González, el tòtem que ha abanderat, des del 20-D, el moviment dins de les files socialistes perquè el partit s’abstingués i permetés a Mariano Rajoy continuar a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Em sento enganyat per Sánchez, em va dir que s’abstindria en la segona votació”. Amb aquest missatge de bon matí, en una entrevista gravada per a la SER, González arribava on més li podia doldre a Sánchez: l’acusava de mentider. En la cascada de retrets fins i tot va fer una referència implícita als GAL -el contraterrorisme d’estat- per evidenciar que en les autonòmiques de diumenge Sánchez va treure més mals resultats que ell tot i el que “havien fet al País Basc”. El gest d’ahir era la culminació de mesos de pressions i missatges a la premsa que han aconseguit minar el lideratge de Sánchez i agitar la rebel·lió.

Desembre: atacs a Podem

No ha pogut concebre mai possibles vincles amb Iglesias

Qui va començar els atacs més durs contra Podem en plena campanya pel 20-D ja va ser González. Amb molts vincles antichavistes a Veneçuela, va acusar els d’Iglesias de ser “pseudorevolucionaris”. El seu pitjor temor era que Sánchez hi acabés pactant. I va fer tot el possible per evitar-ho mentre el PSOE abanderava una alternativa que implicava pactar amb Podem.

Gener: pressió estrangera

Defensa un govern PP-C’s en un dinar amb l’ambaixador francès

González va evitar donar la cara en el primer toc d’atenció després de les eleccions. Feia un mes del 20-D i, en un dinar a la residència de l’ambaixador francès amb altres diplomàtics que va filtrar Telecinco, va expressar la seva preferència per un govern amb Mariano Rajoy i el líder de C’s, Albert Rivera, gràcies a l’abstenció socialista.

Juliol: article a ‘El País’

Demana a Sánchez que deixi governar Rajoy en minoria

Després dels resultats del 26-J, González finalment va donar la cara. En un article a El País publicat el 7 de juliol va reclamar a Sánchez que deixés governar Rajoy en minoria. En aquest sentit, recomanava a la cúpula del PSOE que acceptés “democràticament” el resultat del 26-J i assumís “el lloc en què ha quedat cadascú”.

Setembre: obert a un pla B

Insta tots els partits a canviar de candidat si hi ha de nou eleccions

En ple procés d’investidura, ara de Mariano Rajoy, González va tornar a aparèixer. L’expresident apostava per un pla B que després ha defensat Díaz: que el PP presentés un altre candidat després del fracàs de Rajoy. González també ha defensat que dimiteixin tots els candidats si hi ha a terceres eleccions.

stats