Política 25/11/2020

Fernández Díaz, al seu ex número 2 durant el cara a cara de la Kitchen: "M'has dit cabró, fill de puta i miserable"

Transcendeix la tensa compareixença dels dos investigats davant l'Audiència Nacional

Ot Serra
4 min
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, entrant a l'Audiència Nacional

Madrid"Jo era la teva mà dreta, la persona de la teva confiança i amb molta honra. L'últim que m'imaginava és que acabaríem així", va concloure l'exsecretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez durant el cara a cara que va mantenir amb l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz el 13 de novembre davant el jutge Manuel García Castellón a l'Audiència Nacional pel cas Kitchen. Durant una hora i vint minuts de compareixença els dos ex alts càrrecs del govern espanyol sota el mandat de Mariano Rajoy passen de recordar l'"estima i afecte" que es tenien a recriminar-se –especialment Fernández Díaz a Martínez– paraules gruixudes que s'han professat. Aquest dimecres ha transcendit l'àudio sencer, que, entre altres mitjans, reprodueix el digital El Confidencial.

"Han sigut dolorosos els epítets que em dediques des del 2017... Em dius idiota integral per dir que jo no gestionava els fons reservats. M'has dit cabró, fill de puta, miserable, també a Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría. M'has dit babau", es queixa l'exministre català, que subratlla que Martínez ha parlat amb "mig Espanya" des que el seu nom comença a vincular-se a la Kitchen. Al llarg de la sessió s'aborden diverses qüestions de la causa, però Fernández Díaz hi assisteix amb una queixa essencial. "Som en aquest cara a cara per una cosa que dius que no té cap importància. Som aquí davant un jutge i uns fiscals com a investigats i jo hi soc per això". Amb "això" es refereix a l'acta notarial que Martínez va aportar sobre uns suposats missatges de WhatsApp enviats amb el seu superior, que són els que van motivar la imputació de Fernández Díaz.

"Et dic una cosa mirant-te als ulls, si hagués pogut fer alguna cosa per tu ho hauria fet. En aquell moment no estaves investigat i no em constava que haguessis comès res il·legal. Paco, ¿em pots dir de què t'havia de protegir i com?", es pregunta en un moment donat de la sessió Fernández Díaz. La seva mà dreta al ministeri li retreu que fes declaracions als mitjans asseverant que ell no gestionava els fons reservats –en la causa s'investiga si se'n van dedicar per pagar un confident, el xofer de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, per robar-li informació comprometedora sobre el partit– i que era tasca de la secretaria d'estat de Seguretat.

"El que podries haver fet és trucar-me i dir que diràs a la premsa que tot això no té res a veure amb el relat que s'ha creat de les fanfarronades de García Castaño i Villarejo. El que havies de fer per mi, que és el que ha de fer un líder amb el seu subordinat, era preocupar-se per mi", respon Martínez, que reitera en diverses ocasions que es va sentir "abandonat" per l'exministre [al llarg del cara a cara es refereix com a "ministre" en tot moment malgrat tutejar-lo]. En el que tots dos coincideixen és en negar que coneguessin l'operació Kitchen, però les discrepàncies sobre el que se'ls atribueix és notòria.

Fernández Díaz assegura que els suposats missatges entre tots dos que Martínez presenta davant el notari estan manipulats, fet que l'exsecretari d'estat rebutja: "Faig l'acta notarial a Maó amb la finalitat de protegir-me i no d'incriminar-te. Si et volgués incriminar hauria anat a la premsa. Et pots imaginar que no he passat de secretari d'estat i lletrat a les corts a falsificador. Jo no falsifico missatges al meu telèfon", anota Martínez. Segons explica, decideix aportar-los després de llegir un editorial d'El Mundo. "Tu em diràs que no els escrius, però jo sé com es forma l'opinió dels mitjans. Diu que jo vaig organitzar el sinistre dispositiu ocultant-te'l perquè tu mai ho hauries consentit. Recorda que t'envio un missatge dolorós en què et dic que a partir d'ara parlarem a través d'advocats", explica.

Bona part del cara a cara es dedica a debatre sobre l'autenticitat dels missatges i Fernández Díaz avança que aportarà un informe pericial en què se sospita que poden haver estat manipulats. L'exministre subratlla que hi ha algunes paraules on s'usa la lletra k per escriure el so [k] i remarca que mai l'havia utilitzat. Martínez li replica que té guardat a la llista de contactes un telèfon amb el cognom de "Kañizares" en lloc de "Cañizares".

"No caricaturitzis la meva declaració"

Són diverses les vegades en què Fernández Díaz i Martínez parlen del desgast de la seva relació personal i es recriminen el to. En un moment donat l'exministre retreu al seu exsubordinat que el podria haver citat com a testimoni per defensar-se quan van imputar Martínez, però ell li contesta: "Què havies de dir si dius que no sabies res de la Kitchen, ni del xofer, ni de res...?" Fernández Díaz salta: "No caricaturitzis la meva declaració, t'ho demano. Jo dic el que dic, no la caricaturitzis".

S'acusen mútuament de no dir la veritat i l'exministre es queixa: "Però què estàs dient? No ho facis més desagradable". Fernández Díaz diu això quan Martínez li recorda que com a ministre despatxava i tenia converses reiteradament amb els alts càrrecs policials i d'Interior, com els exdirectors adjunts operatius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, el director general del CNI o el llavors director del gabinet de coordinació de la secretaria d'estat de Seguretat, Diego Pérez de los Cobos. "¿Tampoc et trucava el senyor Pérez de los Cobos?", pregunta Martínez amb sorneguera, i Fernández Díaz no respon. Després diu que confia en la seva "honorabilitat" i que dirà tota la veritat sobre l'ús dels fons reservats. Dilluns De los Cobos va dir en la seva compareixença com a testimoni que no coneixia al detall la destinació dels fons reservats tot i ser-ne el supervisor.

stats