ESTRATÈGIA UNIONISTA
Política 30/08/2019

“El 2017 era més fàcil mantenir la unitat constitucionalista”

Entrevista a l’exdiputat del PP Fernando Sánchez Costa, el quart president de Societat Civil Catalana en vuit mesos

Anna Mascaró
3 min
Fernando Sánchez Costa: “El 2017 era més fàcil mantenir la unitat constitucionalista”

BarcelonaL’exdiputat del PP Fernando Sánchez Costa és el quart president de Societat Civil Catalana en vuit mesos. Va assumir el càrrec a finals de juny, en el marc de la profunda crisi interna que viu l’entitat. Aquest estiu el PP i, especialment, Ciutadans, s’han afegit a la polèmica criticant les seves declaracions a favor del diàleg amb l’independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A què atribueix la crispació?

La situació política és molt complicada. Això afecta qualsevol declaració. Volem tenir una bona relació amb tots els partits constitucionalistes i, de manera particular, amb el primer partit constitucionalista que ha guanyat unes eleccions al Parlament, Ciutadans.

A què es referia quan va apuntar que no n’hi ha prou amb dir “no” a dos milions d’independentistes?

No és suficient amb aixecar una barrera jurídica davant una mobilització, no majoritària, però sí important. També cal convèncer, intentar que els teus adversaris polítics entenguin que potser hi ha altres opcions millors a la ruptura.

Què opina de la proposta del vicepresident de Societat Civil Catalana, Xavier Marín, d’il·legalitzar els partits independentistes?

A SCC hi ha pluralitat de veus. Respecto, però no comparteixo, la seva opinió. En qüestions de drets i llibertats s’ha de ser molt curós, i el mateix Tribunal Constitucional ha explicat que la democràcia espanyola no és militant.

Cs va acusar-lo d’acostar-se al discurs socialista. ¿SCC s’ha situat massa a prop del partit que governa a Madrid?

En algun moment també se’ns havia acusat de ser la plataforma de Cs. Volem ser una entitat autònoma, que procura defensar amb fermesa els drets dels constitucionalistes.

Com veu l’aparició de la Lliga Democràtica, amb el seu antecessor, Josep Ramon Bosch, a l’executiva?

Saludem qualsevol opció constitucionalista, hi mantindrem una bona relació institucional.

En què es diferencia el seu discurs del dels seus antecessors immediats, José Rosiñol i Bosch?

És un desenvolupament del que van fer ells: hi ha força continuïtat, malgrat que les circumstàncies polítiques d’ara són diferents de les de l’octubre del 2017.

¿El 2017 era més fàcil mantenir la unitat del constitucionalisme?

Era més fàcil mantenir la unitat i era més clar que s’havia de fer un discurs d’extrema bel·ligerància davant d’una deriva radical.

Com unifica SCC la seva estratègia, si conjuga opinions tan diferents?

Amb el pla estratègic aprovat per un 97% dels socis al març. Té tres eixos: enfortir l’entitat, defensar els drets i intentar que part dels que han pujat al tren de l’independentisme reconnectin amb la idea d’Espanya.

Com pensen fer-ho?

Recordant que Espanya és molt nostra. La Constitució té un segell català indubtable. S’ha de veure Espanya com un projecte que hem de fer entre tots. També cal superar les falses contradiccions entre estimar la llengua i la identitat catalana i el projecte comú espanyol.

¿No s’han d’escoltar les reivindicacions de l’independentisme?

Escoltar és importantíssim, però per les dues bandes, perquè la majoria dels catalans han hagut d’acceptar imposicions dels nacionalistes. La solució al conflicte passa pel doble reconeixement: que Espanya -tot i que ja ho fa- aprofundeixi en la seva pluralitat, però que Catalunya també reconegui la seva.

¿És partidari de tornar a aplicar el 155, com defensen el PP i Cs?

Abans que mesures definitives, la situació política demana, en primer lloc, la constitució d’un govern amb sentit d’estat, que tingui una estratègia de llums llargues per vertebrar de nou Espanya.

Un cop arribi la sentència, ¿SCC seria favorable als indults?

Aquest és un tema sobre el qual hi ha pluralitat interna a SCC. Per això, la junta ha acordat expressar el nostre màxim respecte a l’estat de dret i les decisions judicials.

Si l’independentisme es manifesta, vostès també?

Estem preparant una mobilització contundent, només en cas que el Govern torni als escenaris de l’octubre del 2017, per tornar a deixar clar que Catalunya és molt diversa.

¿Assistiran als actes de la Diada?

Hem decidit que no. La Diada ha sigut segrestada pel separatisme.

¿El 12-O no està polititzat, també?

Sí, bé... De moment, hi ha un sector social que celebra el 12-O. És important que tots els que creuen en el projecte espanyol entenguin que la festa nacional és de tots. Seria bo que totes les sensibilitats polítiques espanyoles se la fessin seva.

stats