Política 15/11/2021

La Fiscala Anticorrupció demana imputar Aguirre per haver reduït llits d'hospital

Un jutjat de Madrid investiga la qüestió arran d'una querella del ministeri públic de finals del 2020

ARA
2 min
Esperanza Aguirre, en una imatge d'arxiu

MadridLa Fiscalia Anticorrupció ha demanat imputar l'expresidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, i l'exconseller de Sanitat, Juan José Güemes, per haver reduït de manera "il·legal" 135 llits de l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid, cosa que va causar un dany de 10 milions d'euros a l'erari públic. Fonts fiscals han confirmat a l'agència Efe que s'ha presentat l'escrit, avançat pel diari Abc, al titular del jutjat d'instrucció número 53 de Madrid, que investiga la supressió de llits arran d'una querella de la mateixa Fiscalia Anticorrupció que va presentar a finals del 2020.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia es va querellar contra la directora de Planificació i Equipaments Sanitaris de la Comunitat de Madrid entre el 2008 i el 2011, Elena de Mingo, per presumptes irregularitats en la construcció i explotació de l'Hospital Puerta de Hierro de Majadahonda. En aquell moment era conseller de Sanitat Juan José Güemes i presidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, a qui ara la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada vol investigar.

Perjudici als fons públics

Segons la querella d'Anticorrupció, hi ha indicis que "prescindint del més mínim procediment administratiu de modificació de contractes previst en la legislació vigent i en el plec de clàusules administratives, es va modificar de facto" el contracte de concessió d'obra per construir aquest hospital. Arran d'això, "l'administració ha abonat més costos per serveis mai prestats" i s'ha produït un perjudici als fons públics de la comunitat madrilenya de més de 10 milions.

L'obra pública va ser adjudicada pel conseller de Sanitat i Consum madrileny mitjançant una ordre del 18 de març del 2005 a l'agrupació d'empreses formada per Dragados SA, Bovis Lend Lease SA i SUFI, que van constituir la societat Hospital Majadahonda SA. El contracte es va modificar el 2008 i les 135 habitacions de l'hospital van passar de ser dobles a individuals.

Per justificar el canvi es va invocar una resolució del 5 de maig del 2008 dictada a requeriment de la presidenta madrilenya que no va existir, assegura la Fiscalia, que subratlla "la il·legalitat radical de la reducció dels 135 llits hospitalaris portada a terme eludint qualsevol procediment administratiu". Però, a més, "s'havia de restablir l'equilibri econòmic del contracte de concessió a favor de l'administració a través de la modificació oportuna, amb l'objectiu d'evitar l'impacte negatiu en els fons públics".

L'Hospital Puerta del Hierro va ser inaugurat pels reis Joan Carles i Sofia el setembre del 2008. Segons explica El País, les instal·lacions no van poder absorbir tots els pacients de l'hospital antic i una part dels nous pacients del districte de la Moncloa van ser derivats a una clínica privada, la Fundació Jiménez Díaz, propietat de la multinacional nord-americana Capio. Des de llavors la Comunitat de Madrid paga a aquesta multinacional per atendre la població que té assignada.

stats