Política 25/07/2019

La Fiscalia arxiva la investigació sobre la incompareixença de Rajoy en la comissió sobre el 155

El ministeri públic descarta un delicte de desobediència com denunciava el Parlament

Ara
2 min
Imatge d'arxiu de la sessió de constitució de la comissió d'investigació del 155 al Parlament.

BarcelonaLa Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat la investigació sobre la incompareixença de l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i altres càrrecs del govern espanyol en la comissió d'investigació del Parlament sobre l'aplicació del 155. En tots els casos, el ministeri públic ha argumentat que el reglament del Parlament estableix que les compareixences només poden requerir-se "en relació a qüestions que són competència de la Generalitat".

Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, els exministres María Dolores de Cospedal i Juan Ignacio Zoido, l'exdelegat del govern a Catalunya Enric Millo i l'excap de gabinet de Rajoy Jorge Moragas van ser citats a declarar a l'abril a la comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, però tots ells van rebutjar assistir a la cambra catalana.

Mentre que el Parlament denunciava un delicte de desobediència davant la incompareixença dels dirigents populars, el ministeri fiscal ha remarcat que cal analitzar, primer, si l'ordre suposadament desobeïda és "legítima" i si s'ha emès "amb les formalitats legals que la dotin de deguda eficàcia dintre dels paràmetres que imposa el principi de legalitat".

També ha subratllat que cap dels exdirigents populars va comparèixer ni en primera ni en segona convocatòria, però que van respondre als requeriments assegurant que no estaven obligats a comparèixer. Els dirigents van esgrimir un dictamen del Consell d'Estat i jurisprudència del Tribunal Constitucional en aquesta línia. El fiscal reprodueix part del contingut del primer, que diferencia entre "requeriments" i "sol·licituds" de compareixença.

En el primer cas només poden dirigir-se a autoritats i funcionaris que depenen del govern que és objecte de control parlamentari. La resolució final de la Fiscalia ha conclòs que la negativa a comparèixer a la comissió està absent de "rellevància penal" i que, per tant, no hi ha delicte de desobediència i s'arxiven les diligències.

stats