Política 11/11/2015

La Fiscalia insta els Mossos a denunciar delictes de sedició

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Com ja va fer fa un any pel 9-N, el govern espanyol busca posar els Mossos sota pressió.

MadridQuè passarà un cop el Tribunal Constitucional (TC) dicti suspendre la declaració de ruptura? La decisió recau en la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de la mesa: complir el que s’ha acordat en el text, insubordinar-se i desplegar estructures d’estat, o bé frenar el procés. De moment, el govern de Mariano Rajoy evita donar detalls de com actuarà l’endemà, però els engranatges estatals ja han començat a llançar alertes. L’objectiu: posar de nou sota pressió els Mossos d’Esquadra, de la mateixa manera que van fer el 9-N. Si la decisió definitiva és desacatar el TC, la Fiscalia de l’Audiència Nacional demana tant a Mossos com a Guàrdia Civil i Policia Nacional que denunciïn i investiguin la possible comissió de delictes de sedició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una instrucció d’onze pàgines lliurada dijous passat i a la qual ha tingut accés l’ARA, el fiscal Javier Zaragoza recorda que l’Audiència Nacional seria l’encarregada d’actuar si s’executen “actes constitutius de rebel·lió i sedició quan la seva finalitat o propòsit sigui canviar il·legalment l’organització territorial de l’Estat, i declarar la independència d’una part del territori nacional, en el cas en qüestió de la comunitat autònoma de Catalunya”.

S’aferra així a la reforma del Codi Penal del PP, que fa encaixar dins dels “delictes contra la forma de govern” el delicte de sedició. Val a dir que aquest tribunal no podria processar, en cap cas, diputats ni membres del Govern, ja que són persones aforades. Haurien de ser investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, si calgués, pel Suprem, recorda Zaragoza. L’amenaça és, doncs, per a tot aquell personal que hagi de desplegar les possibles estructures d’estat i que podria haver d’afrontar de 10 a 15 anys de presó.

La Fiscalia recorda que per cometre un delicte de sedició no és necessari l’ús de la “força o la violència”, sinó simplement “impedir l’aplicació de les lleis i el normal funcionament de les institucions” amb “la conspiració, la proposició i la provocació”. I inclou com a exemple del que pot passar durant el procés la invasió del Parlament, alterar-ne el funcionament o impedir als seus membres acudir a les seves sessions. Els Mossos veuen amb preocupació l’ordre de la Fiscalia i exigeixen quedar al marge de disputes polítiques.

El Consell d’Estat alerta Forcadell

I si la Fiscalia està preparant el terreny en relació als Mossos, el Consell d’Estat ja insta el TC a advertir Forcadell i la mesa del Parlament, tal com va fer la Moncloa la setmana passada. El màxim òrgan consultiu del govern espanyol va aprovar ahir per unanimitat la decisió de Mariano Rajoy d’impugnar la declaració rupturista. En un dictamen d’onze planes avalat en poc més d’una hora de reunió, el Consell d’Estat demana al TC que notifiqui tant a la mesa del Parlament com al pròxim Govern de Catalunya que, si desacaten les seves ordres, poden ser inhabilitats.

Els consellers consideren que el pas de Junts pel Sí i la CUP d’aprovar la declaració rupturista és una violació tan flagrant de la Constitució que no és ni necessari analitzar el text per impugnar-lo. I consideren encara “més greu” la “insubmissió a les institucions de l’Estat”.

stats