Política 14/09/2017

La fiscalia es querella també contra Lloveras (AMI) i Buch (ACM) per col·laborar amb l'1-O

"És una atac a la llibertat d'expressió", responen els querellats

N.orriols / G.pruna / A.moldes
3 min
Les entitats afirmen que si guanya el 'sí' en el referèndum s'ha de proclamar la República

Barcelona / TarragonaNova acció de la fiscalia. Aquest dijous el ministeri públic ha presentat una querella contra la presidenta de l'AMI i diputada de Junts pel Sí al Parlament, Neus Lloveras, i l'alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, per la seva col·laboració amb el referèndum."És una atac a la llibertat d'expressió", ha reaccionat Lloveras al vespre, abans de participar en el primer acte de la campanya unitària pel 'sí', a Tarragona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri fiscal també demana que s'enviïn més requeriments als alcaldes perquè no cedeixin espais per a la consulta de l'1 d'octubre. Se'ls imputen els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, que inclou presó. En aquest punt, avisa Lloveras que no es pot escudar en la inviolabilitat parlamentària, ja que això no els fa "immunes" a l'hora de fer actes il·legals. De fet, si se'ls imposa alguna multa o se'ls imposa alguna pena provisional, Lloveras assumeix que hauran d'assumir-la.

"Es demostra que estem davant d'un Estat en decadència i sense valors democràtics", ha insistit la presidenta de l'AMI, que ha subratllat que tant ella com Buch tenen la consciència tranquil·la i continuaran col·laborant amb el Govern i el Parlament per fer possible el referèndum de l'1 d'octubre. "És un atac més al món municipal. Els espanyols no es mereixen aquest govern", ha conclòs.

A part d'això, la fiscalia també demana mesures cautelars, entre les quals tancar les webs de l'Associació de Municipis per la Independència i la de l'Associació Catalana de Municipis, a més de prohibir als alcaldes cedir espais públics per posar cartells o anuncis que fomentin la participació a l'1 d'octubre. Considera que desacaten la suspensió, perquè envien als alcaldes correus sobre com respondre a la petició del Govern d'obrir locals, perquè els faciliten el model de decret d'alcaldia, perquè els proporcionen material de campanya i perquè els fan arribar l'informe dels secretaris municipals de l'ANC.

Es tracta d'un informe contra el qual l'escrit de la fiscalia carrega amb duresa: l'acusa de mantenir una tesi "rocambolesca i retorçada" -al·lega que la sentència del TC es pot desobeir perquè es contrària a la llei- que es pot considerar "ignorància jurídica deliberada" però també un "miratge jurídic" o "simplement col·locar-se fora de la legalitat".

La fiscalia acusa Buch i Lloveras d'actuar amb "total menyspreu" davant els reiterats pronunciaments del Tribunal Constitucional (TC) i la seva "ferma i inequívoca intenció d'utilitzar les plataformes de l'AMI i l'ACM per instar de forma decidida i rellevant centenars d'alcaldes a promoure l'organització i celebració d'un referèndum sense cap mena de dubte inconstitucional".

Mesures cautelars

La fiscalia demana mesures cautelars per aturar la col·laboració de Lloveras i Buch amb l'1-O. Entre altres coses, demana clausurar les pàgines webs de l'AMI i l'ACM perquè "donen aparença de legalitat" al referèndum. En cas que el domini no estigui allotjat a Espanya, es podrà acordar el bloqueig d'accés des d'Espanya a un país estranger. A més, amplia el cercle: "Cal adoptar aquesta mesura cautelar respecte de qualsevol mitjà de comunicació telemàtic, xarxa social o web que realitzi la mateixa activitat".

També demana tornar a requerir als alcaldes que no facilitin ni recursos materials ni cap tipus de recurs per a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Alhora, demana que s'exigeixin fiances per assegurar les "responsabilitats pecuniàries".

A part d'això, insta tots els cossos de seguretat a adoptar les mesures necessàries perquè no es "promogui, s'organitzi o se celebri" el referèndum de l'1 d'octubre i es requisin "urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions per a membres de les meses electorals i impresos", entre altres coses. En aquest sentit, demana que s'autoritzi l'entrada i l'escorcoll a domicilis amb aquesta finalitat.

stats