Política 13/05/2020

Forcadell surt de la presó per reprendre la seva feina de voluntariat

Recupera les sortides després de 61 dies confinada pel covid-19 i l'estat d'alarma

Q. Bertomeu
3 min
Carme Forcadell, sortint de la presó de Mas d'Enric, en el seu primer permís penitenciari

BarcelonaL'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha sortit aquest dimecres de la presó de Mas d'Enric per reprendre la seva feina de voluntariat i cuidar la seva mare. No és la primera vegada que ho fa, però és rellevant perquè sí que és el primer cop des que es va decretar l'estat d'alarma. La situació d'excepcionalitat generada pel covid-19 va tallar en sec totes les sortides que feien els presos polítics per anar a treballar, per fer voluntariat o per cuidar familiars. En el cas de Forcadell han sigut en total dos mesos sense poder sortir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De mica en mica els presos polítics estan recuperant aquestes sortides malgrat que l'estat d'alarma segueix vigent. Els primers a fer-ho van ser els que van poder acreditar que les seves empreses tenien activitat malgrat que el confinament havia suposat un fre en molts àmbits econòmics. Va ser el cas de Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Turull, Quim Forn i Dolors Bassa. Forcadell és la primera que surt de la presó i que fa voluntariat. Ella mateixa ho ha explicat així a través de Twitter: "Surto després de 61 dies de confinament. Actuem amb responsabilitat, vèncer el covid-19 és a les nostres mans". Segons ha informat l'agència Efe, l'expresidenta de la cambra ha sortit en cotxe cap a dos quarts de nou del matí, acompanyada pel seu marit i en direcció a l'associació on exerceix activitats de voluntariat.

Forcadell ha pogut sortir perquè la setmana passada el departament de Justícia va autoritzar a fer-ho aquells presos que feien feines de voluntariat o tenien cura de familiars abans de la pandèmia. A més, la junta de tractament del seu centre penitenciari també va acceptar un canvi en les seves condicions de sortida. Ara podrà sortir 12 hores durant tres dies a la setmana. Els pròxims a sortir haurien de ser Junqueras, Romeva i Sànchez, que encara no ho han fet des que va començar el confinament. Els dos primers treballaven, però els seus respectius destins laborals van quedar paralitzats amb el virus, i Sánchez tornarà a fer voluntariat.

Quan va esclatar la crisi sanitària, els presos polítics tenien l'esperança de poder confinar-se a casa, però les juntes de tractament de les presons ho van rebutjar. És veritat que van prendre aquesta decisió després d'un missatge del Tribunal Suprem que els advertia de conseqüències legals si ho feien. Els presos polítics han impulsat diverses iniciatives per reclamar poder confinar-se lluny de la presó, entre les quals una carta a l'ONU, però fins ara cap ha fructificat.

Permisos a tot l'Estat

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha arribat aquest matí amb novetats per als presos de tot l'Estat. A partir d'una ordre firmada pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, els interns dels centres penitenciaris espanyols recuperaran a partir d'aquest dijous els permisos de sortida i les visites al locutori. Tot plegat havia quedat limitat per la crisi sanitària. Així, els interns classificats en tercer grau o que tinguin aplicat un règim de flexibilitat podran sortir per dur a terme les activitats que tenien abans de quedar confinats. Això sí, hauran de respectar les recomanacions i obligacions de les autoritats sanitàries.

L'ordre d'Interior també repercutirà en l'àmbit judicial ja que es reprèn el trasllat d'interns que sol·licitin les autoritats judicials i els que siguin per raons sanitàries. A més, també estableix que es recuperen les activitats educatives, formatives, terapèutiques, esportives, culturals i religioses a l'interior dels centres i en funció de la seva situació.

Com afectarà tot això Catalunya? Fonts de la conselleria de Justícia expliquen que el decret obre la porta a totes aquestes mesures, però "no obliga". Així, afegeixen que Catalunya es regirà per "un procés de desconfinament propi de les presons i els centres educatius de justícia juvenil". Està previst que en breu es doni a conèixer.

stats