Política 30/11/2015

La fórmula del PSC per superar el "bloqueig" a Catalunya i Espanya

La reforma de la Constitució i del sistema de finançament són les propostes estrella del full de ruta socialista

Sara González
2 min
Carme Chacón, en roda de premsa aquest dilluns / ACN

BarcelonaAmb la campanya electoral a tocar, són dies en què els partits polítics presenten el seu contracte amb la ciutadania per demanar el seu suport. Si bé el PSC va sempre de la mà del PSOE a les eleccions generals, és tradició que presenti també la seva pròpia carta de navegació per encarar els quatre pròxims anys. Aquesta vegada, el manifest polític que presenten pivota en una reforma constitucional en sentit federal que ja fa tres anys que pregonen i que, al seu judici, ha de servir per desfer la situació de "bloqueig" que es viu a Catalunya però també a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes, però, són conscients que la reforma constitucional pot trigar temps en materialitzar-se. És per això que contemplen altres mesures que consideren que s'han de dur a terme d'una manera "immediata", com ara la reforma del sistema de finançament. La candidata del PSC a les eleccions del 20-D, Carme Chacón, ha defensat aquest dimarts que el nou sistema ha de ser "just i solidari" però també respectar el principi d'ordinalitat perquè les comunitats no perdin posicions en recursos per càpita un cop distribuïda la solidaritat.

Amb tot, el gran repte pels socialistes catalans és presentar un projecte de govern que reculli "les especificitats i particularitats" de Catalunya que sigui capaç de seduir l'electorat, tenint en compte que el PSOE en cap cas ha acceptat definir Catalunya com a nació. És per això que una altra de les propostes estrella del manifest és l'aprovació d'una llei orgànica de reconeixement de la pluralitat lingüística d'Espanya.

També recuperen la proposta –llançada en el seu dia per Pasqual Maragall– de reformar el Senat perquè sigui autènticament federal i que, a més, s'ubiqui a Barcelona.

Afrontar la crisi econòmica

Més enllà de les accions per trobar un nou encaix de Catalunya dins d'Espanya, el manifest del PSC també posa sobre la taula mesures per afrontar la crisi econòmica que segueix afectant la ciutadania. D'entrada, aposten per derogar la reforma laboral aprovada pel govern de Mariano Rajoy i crear un nou estatut dels treballadors. Un pla de xoc contra la pobresa i garantir un ingrés mínim vital són altres de les propostes que consten en el seu full de ruta.

Educació

En el terreny educatiu i com ja han dit en diverses ocasions, els socialistes es comprometen a derogar la LOMCE. Plantegen també l'escolarització fins els 18 anys i la universalització de l’educació pública de 0 a 3 anys.

Regeneració democràtica

La lluita conta la corrupció serà un dels principals cavalls de batalla de tots els partits en aquestes eleccions. "Tenim un president del govern que envia SMS a un delinqüent. O la democràcia acaba amb la corrupció o la corrupció acaba amb la democràcia", ha etzibat Chacón tot referint-se al missatge que Rajoy va enviar a l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Desbloquejar les llistes electorals és una de las apostes que fa el PSC per millorar en aquest terreny.

stats