MEMÒRIA HISTÒRICA
Política 13/07/2011

El PP defensa la "llibertat" dels historiadors que no consideren Franco un dictador

Els populars es neguen a sumar-se a una iniciativa del PSOE al Congrés per instar la Real Academia de Historia a revisar el 'Diccionario Biográfico', que es limita a titllar d'”autoritari” el dictador

Redacció
1 min

BarcelonaEl PP es nega a considerar que Francisco Franco va ser un “dictador”. Els populars no s'han volgut sumar avui a una iniciativa del PSOE que insta la Real Academia de Historia (RAH) a prendre les mesures necessàries per esmenar el Diccionario Biográfico Español, que es limita a titllar Franco d'”autoritari”, però no de “dictador”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat del PSOE Alberto Cuesta ha reconegut la importància de l'obra, en què hi han participat 5.000 investigadors, que hi han treballat durant 12 anys. Però ha considerat que “no és el més prudent que Franco hagi sigut glossat per un historiador que és patró de la Fundación Francisco Franco, que té com a objectiu glorificar la vida i obra del dictador”.

La iniciativa parlamentària, aprovada sense els vots del PP, insta a aturar la difusió del diccionari i a condicionar la subvenció prevista als pressupostos del 2012 per a la RAH al fet que aquesta correcció es dugui a terme.

El PSOE ha deplorat que en ple segle XXI encara hi hagi resistències a “definir Franco com a dictador”. Tenint en compte que el Diccionario Biográfico Español falta “al rigor històric i a l'objectivitat”, el Congrés ha aprovat per majoria –amb el vot en contra del PP, que s'escuda en la “llibertat” dels autors del diccionari, segons el diputat català Jorge Fernández Díaz– instar a una revisió “imprescindible”.

stats