Política 28/08/2015

La Fundació CatDem, un altre cop sota sospita

Vinculada a Convergència, la justícia l'ha relacionat els últims anys amb el cas Palau. Daniel Osàcar, que era administrador de l'entitat, està imputat per aquest cas

Oriol March
2 min
Escorcoll a la seu de la CatDem / PERE VIRGILI

BarcelonaLa Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem), entitat vinculada a Convergència, torna a estar sota sospita. Quan falta menys d'un mes per a les eleccions del 27-S, la Guàrdia Civil escorcolla la seu de la fundació i quatre ajuntaments més. No és la primera vegada que la CatDem –abans portava el nom de Ramon Trias Fargas, figura històrica dels nacionalistes– és en l'ull de l'huracà, especialment per la vinculació que té amb el cas Palau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, qui va ser administrador de la fundació, Daniel Osàcar, està imputat en el marc del cas Palau. El seu nom, segons els investigadors, apareix en els papers que la policia té a les seves mans al voltant de la comptabilitat que gestionava Fèlix Millet, saquejador confés de l'entitat musical. Osàcar, que va ser tresorer de Convergència fins a finals del 2010 –el seu relleu es va anunciar el mateix dia que David Madí feia públic que abandonava la política per fer el salt al sector privat després d'una dècada al costat d'Artur Mas–, va ser imputat el març del 2011 pel presumpte finançament irregular del partit a través del Palau de la Música.

En l'última etapa del tripartit, el Parlament va ser l'escenari d'una comissió d'investigació sobre el cas Palau en què van desfilar alts càrrecs de CDC –fins i tot Mas, en aquell moment secretari general del partit i cap de l'oposició– i els responsables de la CatDem. Gran part de les preguntes estaven relacionades amb els convenis signats entre la fundació i el Palau, que van arribar als 632.000 euros i que s'estan retornant a la institució cultural. Joaquim Ferrer, president del patronat de la CatDem, va assenyalar en aquella comissió que els convenis eren "lògics".

El director actual de la fundació és Joaquim Colomines. Mas el va nomenar el 25 de juliol del 2014, just en el moment en què es va fer el nou dibuix de la direcció de CDC amb Josep Rull com a coordinador general. Hi va haver una etapa d'interinatge comandada per Francesc Sànchez, coordinador de règim intern del partit, quan Agustí Colominas va deixar l'entitat per centrar-se en la Càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona.

La CatDem, que té la seu al carrer Casp de Barcelona, s'encarrega de fer debat ideològic i de nodrir d'arguments el partit en el camí cap a l'estat propi. Precisament sobre aquest assumpte CDC espera que pivotin les eleccions del 27-S, que ara també es veuran esquitxades per l'ombra de la corrupció. Aquest divendres, de fet, Junts pel Sí –que integra Convergència, ERC i les entitats sobiranistes– tenia intenció de fer la primera demostració de força amb un acte a l'Arc de Triomf. Està programat que Mas hi parli a partir de les vuit del vespre.

stats