Política 01/01/2017

Gabriel contempla que l'Estat il·legalitzi la CUP per frenar el procés sobiranista

Els anticapitalistes no es comprometen amb l'actual projecte de pressupostos tot i que des de JxSí donen per fet que hi haurà acord

Ara
2 min
Anna Gabriel, entrant al ple dels pressupostos

BarcelonaEl 27 de juny del 2002 el Congrés de Diputats va aprovar per amplíssima majoria (304 de 320 vots) la llei de partits que, un any després, serviria perquè el Tribunal Suprem il·legalitzés Batasuna. Aquesta és precisament la llei que la CUP pensa que li pot aplicar l'Estat per frenar el procés sobiranista. En una entrevista a Europa Press, la portaveu parlamentària dels anticapitalistes, Anna Gabriel, explica que al partit són conscients que, en el moment en què es comenci a tramitar la llei de transitorietat jurídica –que ha de permetre establir un marc legal català per fer el referèndum–, l'Estat podria optar per la via de la il·legalització de la CUP al·legant que l'esquerra independentista té militants investigats per sedició –Joan Coma– o per delictes contra la Corona per la crema de fotos del rei. "No ho dic des d'una perspectiva alarmista ni des d'una posició victimista. La nostra obligació és tenir en compte els diferents escenaris", argumenta, i afegeix que han de ser conscients "de com actua l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu cupaire assenyala que a la CUP no tenen "cap connexió" amb l'alta magistratura i, per tant, no han rebut cap indici que l'escenari de la seva il·legalització estigui dins l'estratègia de l'Estat per combatre l'independentisme. "Hem après a militar [en l'esquerra independentista] preveient totes les conseqüències", subratlla no obstant això. En tot cas, sentencia que l'estratègia de la CUP "no variarà" i, per tant, un possible embat judicial contra el partit "no tindrà cap efecte", assenyala.

Negociacions pressupostàries

En l'entrevista, Gabriel també parla dels pressupostos i insisteix en el fet que la CUP no s'ha compromès a aprovar-los de forma definitiva, perquè no comparteixen amb el Govern que siguin "els més socials de la història". La CUP ha presentat esmenes que plantegen reubicar 760 M€ per primar encara més la despesa social. A més, tornarà a demanar canvis en fiscalitat perquè s'apugin els impostos a les rendes més altes. "Molt sovint són JxSí i el PP els que veten determinats debats que no estan disposats a obrir", lamenta la diputada cupaire.

Des de JxSí, però, estan convençuts que hi haurà acord amb la CUP per aprovar els pressupostos a diferència del que va passar ara fa sis mesos. També en una entrevista a Europa Press, la portaveu parlamentària de la coalició independentista, Marta Rovira, afirma que no té en compte cap altra opció que la d'uns pressupostos aprovats: "No preveig l'escenari que no hi hagi pressupostos. Crec que és bo per al país, per als ciutadans i per al Govern que n'hi hagi".

Tot i que Junts pel Sí estudiarà amb "profunditat" les esmenes que han presentat els cupaires, Rovira adverteix, tal com va fer el vicepresident del Govern en saber les propostes de la CUP, que el marge per canviar els pressupostos és "escàs". "La proposta que ha presentat el Govern al Parlament és gairebé la millor possible", opina. Segons ella, els comptes "s'han d'aprovar per arribar molt més forts a la principal decisió que hem de prendre: el referèndum al nostre país", conclou. Si no hi ha un acord pressupostari, el president del Govern, Carles Puigdemont, ja va anunciar que la legislatura quedaria dissolta i es convocarien noves eleccions al Parlament.

stats