Política 10/01/2016

Gabriel: "No investim un president autonòmic, sinó el president de la transició cap a la República"

La diputada de la CUP fa servir un to conciliador amb Carles Puigdemont, a qui emplaça a fer el procés "més plural i transversal" però carrega contra la "lectura partidista" d'Artur Mas

Laia Vicens
3 min

BarcelonaAmb vuit vots a favor i dues abstencions. És la fórmula que utilitzarà la CUP per traslladar "la sana i necessària diferència" al partit però també el "gest de confiança" cap al pròxim president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que serà investit perquè, per a la CUP, els independentistes s'han entès "per posar les bases de la nova República". Així ho ha expressat la diputada i portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, durant el ple d'investidura, que ha volgut avisar, això sí, que per a l'esquerra independentista no es tracta de cap "president autonòmic". "Estem investint el president que ens portarà a unes properes eleccions constituents que hem de guanyar, el president de la transició cap a la República", ha alertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gabriel, que ha mostrat un to conciliador amb Puigdemont, ha tutejat el proper president per instar-lo a "guanyar la base social" a favor de la independència. "Tens el repte d'obrir el procés, de fer-lo més plural i més transversal i de fer-ho sense demores innecessàries", ha dit, llançant també un avís per "tancar etapes que no s'han de poder reeditar", en referència al pactisme amb l'Estat.

En canvi, i tal com ha fet Benet Salellas aquest migdia, Gabriel ha canviat el gest a l'hora de dirigir-se a Artur Mas. De fet, ha agraït el "bon to de Puigdemont a diferència de les paraules de Mas" de l'última setmana, que ha atribuït al fet que la "tensió negociadora" fa dir coses des d'una "lectura partidista".

Els vuit vots a favor i dues abstencions corresponen, segons ha dit Gabriel, a traslladar "la sana i necessària diferència" en el si de la formació pel que fa al debat d'investidura. "Quina por aquells que auguren estats uniformes", ha afegit. És, també, un "gir simbòlic" després que Junts pel Sí els demanés durant molts mesos dos vots a favor per investir Mas, tal com va proposar David Fernàndez en un article a l'ARA.

Un missatge en clau interna

Conscient que els detalls de l'acord –com les dues dimissions del grup parlamentari o l'estabilitat parlamentària– no han estat ben rebudes per una part de la formació, Gabriel ha llançat un missatge també en clau interna. Ha assegurat que la CUP "no ha vingut a desaparèixer", sinó que seguirà defensant des del Parlament "el seu programa, la seva gent i les seves bases". "Som independentistes, anticapitalistes i feministes: no hem abandonat cap dels nostres bastions", ha avisat. Gabriel ha reconegut fins a dues vegades que hi ha "diferències" a la formació pel que fa al debat d'investidura.

I és que el fet que hagi estat Anna Gabriel qui hagi intervingut per part de la CUP no és en va. Tot al contrari. És un gest carregat de simbolisme, tant de cara a les bases del partit com de cara a Junts pel Sí. Gabriel ha estat la cara visible del 'no' a Artur Mas, de manera que qui sigui ella qui anunciï el posicionament de la CUP pot ser interpretat com una picada d'ullet a aquell sector de la formació, sempre reaci a l'acord, que recel·la del pacte perquè "s'ha pagat un preu molt car". També és un avís, però, a Junts pel Sí, en consonància amb la dura roda de premsa d'aquest migdia de Benet Salellas, que ha avisat que l'entesa no garanteix l'estabilitat parlamentària a Junts pel Sí.

"Puny tancat contra les retallades"

La diputada de la CUP ha reivindicat la "generositat" de la CUP: "No ho fem com una cessió, ho fem com a part de la cultura política de les esquerres". A més, ha dit que la formació "no té inconvenient a reconèixer quan no fem les coses prou bé".

Gabriel ha confirmat que l'acord és només a partir del rescat social, la ruptura amb l'Estat i el procés constituent, i en cap cas compromet la CUP a l'estabilitat parlamentària. "Feu vostre el nostre motor amb la mà estesa cap a la independència i feu-vos vostre el puny tancat contra les retallades", ha dit.

stats